Holnaptól számlaadási rendelet

KKV
Holnaptól hatályos a pénzügyminiszter számlaadásra vonatkozó rendelete, de nem kell automatikusan minden 50 ezer forintnál nagyobb vásárlásnál áfás számlát kiállítani. Érdemes tudni, hogy csak a darabra árusított termékek esetében változik az eddigi gyakorlat.

A pénzügyminiszter rendelete értelmében holnaptól az eladó köteles számlát, egyszerűsített számlát, illetve számlát helyettesítő okmányt kiállítani minden olyan esetben, amikor a vásárlás összértéke eléri az 50 ezer forintot, és az értékesítés bármely termékfajtából eléri vagy meghaladja az alábbi mennyiséget: 500 forint egyedi érték (egységár) alatt fajtánként a száz darabot; 500-5000 forint egyedi érték (egységár) esetén fajtánként a tíz darabot; 5001 forint egyedi értéktől (egységár) fajtánként, készletenként az öt darabot. 

A rendelet tehát nem terjed ki automatikusan minden olyan vásárlásra, ahol 50 ezer forintnál nagyobb összeget fizet a vevő, de a mennyiségekre vonatkozó korlátokat is túl kell lépni. Jó tudni, hogy az 50 ezer forintos végöszszeg az adókkal együtt értendő. A rendelet a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt hatályos. Tehát ha valaki például öt darab 6 ezer forintos férfiinget és egy 20 ezer forintos öltönyt vásárol, már nem elégedhet meg a nyugtával, kénytelen lesz elfogadni az eladó által kiállított számlát. A rendelet ugyanis az eladót ennek kiállítására kötelezi. A köz-

hiedelemmel ellentétben viszont ennél a tranzakciónál nem kell magát igazolnia a vevőnek. Csak akkor van szükség az adóalanyiság hitelt érdemlő bizonyítására, ha a vásárló a fentebb szabályozott mennyiségeknek legalább az ötszörösét veszi meg; vagyis példánkban az egy darab öltöny mellé legalább 25 férfiinget venne. Ekkor már a magánszemélynek is szükséges felmutatnia adókártyáját, az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói igazolvány, társaságoknak pedig például a cégbírósági végzés bemutatására van szükségük – ellenkező esetben a vásárlást kénytelen lesz megtagadni az eladó. Ha nem ezt tenné, az APEH mulasztási bírságot szabna ki rá. Fontos, hogy a pénzügyminiszter rendelete csakis a darabra árusított dolgokra vonatkozik, így például a kilóra árult krumplit a piacon, vagy az ékszerésznél grammokban mért aranyat is meg lehet vásárolni a régi szabályok szerint, áfás számla vagy számlát helyettesítő okmány kiállítása, illetve az adókártya nélkül is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a jövedéki termékekre jelenleg is külön szabályok vonatkoznak – függetlenül a pénzügyminiszter mostani rendeletétől. A jövedéki törvény értelmében kereskedelmi mennyiségnek minősülő tételeknél eddig is számlát, egyszerűsített számlát kellett kiállítania a kereskedőnek, amelyen a kötelező adattartalom mellett szerepelnie kell a “továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas” szövegnek.

Minőségi problémákat talált a Nébih a sajtkrémeknél

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma 17 ezerrel nőtt, ezzel a munkanélküliek átlagos száma 160 ezerre csökkent.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.
Világgazdaság Piactér