Javaslatok a Kisosztól

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) a Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán két operatív programhoz tett konkrét javaslatokat – mondta érdeklődésünkre Antalffy Gábor ügyvezető elnök. A humánerőforrás-fejlesztési program kapcsán egyebek között azt szorgalmazták, hogy a munkanélküliség megelőzése és kezelése című fejezetben önálló pont legyen az önfoglalkoztatóvá válás támogatása, benne a képzési programok felsorolása. A fiatalok, valamint a nők esetében pedig csak utalni kellene arra, hogy az önfoglalkoztatóvá válás támogatása rájuk különösen vonatkozhat. A Kisosz szerint a probléma rendkívül erőteljesen jelentkezik a napi informatikai és nyelvi tudással nem rendelkező 40 év feletti férfiak esetében, valamint vidéken sok területen.

A képzési program részévé tennék – mondta az ügyvezető elnök -, hogy az Országos képzési jegyzékben nem szereplő szakmák esetében is kerüljön sor annak a képzésnek a támogatására, amelynek során a leendő önfoglalkoztatók egy úgynevezett vállalkozói minimumvizsgát tennének. Ez tartalmazná az általános vállalkozói ismeretek hazai jogszabályi környezetének ismertetését, valamint az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően várható ügyviteli és üzletviteli információkat.

A munkanélküliség megelőzése és kezelése kérdésében javasolják beiktatni az önfoglalkoztató vállalkozások visszavezetését a munkaerőpiacra vagy az új vállalkozási formáknál. A probléma lényege, hogy jelenleg a főfoglalkozású egyéni vállalkozó és személyesen közreműködő családi társaságok tagja be sem kerül a munkanélkülieket ellátó rendszerbe, amikor a vállalkozás feladására kényszerülnek.

A Kisosz alapvetően a gazdasági versenyképesség operatív programjának kis- és középvállalkozói (kkv), illetve turizmusfejlesztési részéhez tett észrevételeket – mondta az ügyvezető elnök. Véleményük szerint a helyzetelemzésben és az operatív program prioritásaiban szereplő kérdések nem kerültek összhangba, mert a fejlesztési programban lévő javaslatok nem oldják meg a problémákat. Ezért egyebek között azt javasolták, hogy a kkv-k műszaki technológiai hátterének fejlesztésével foglalkozó rész egészüljön ki a korszerű technológiai berendezések, műszaki eszközök beszerzésének, fejlesztésének vissza nem térítendő támogatásával, valamint a telephelyek, üzletek műszaki felújításának és modernizálásának támogatásával. A turizmusfejlesztés kapcsán a Kisosz javasolta, hogy a tervezett intézkedések sorába kerüljön be a vidéki vendéglátás fejlesztése, amire már programot is kidolgoztak.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.

Szoboszlai Dominik a klubváltásról beszélt egy interjúban

Ha lesz egy klub, amelyik engem akar és hajlandó ennyi pénzt kifizetni értem, akkor örülni fogok, hogy elértem valamit – mondta a Figyelőnek a Salzburg magyar válogatott középpályása.
Világgazdaság Piactér