Kkv-k a közbeszerzéseken és a magánbeszerzéseken. Lehetséges?

KKV | KKV Hírek
Amikor az ember a híreket hallgatja, a közbeszerzések kapcsán általában többmilliárdos megbízásokról van szó. Ez könnyen eltántoríthatja a kis- és középvállalkozásokat, holott a tenderek között lényegesen kisebb értékre szóló beruházásokat és beszerzéseket is találunk. Sőt, akár olyanokat is, melyeken mikrovállalkozásként is részt vehetünk.

Hogy egy vállalkozás mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősül-e, azt uniós jogszabályok határozzák meg. A mikrovállalkozások 10 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, éves nettó árbevételük pedig 2 millió euró alatt van. A kisvállalkozásoknál a két szám 50 főre és 10 millióra módosul, míg a középvállalatoknál a határ 250 foglalkoztatott és 50 milliót nem meghaladó árbevétel.

Milyen értékű közbeszerzések léteznek?

A hazai törvények értelmében közbeszerzést kell kiírni, ha egy árubeszerzés vagy szolgáltatásmegrendelés értéke meghaladja a 15 millió forintot. Építési beruházás estén az értékhatár magasabb, 25 millió forint. Amennyiben azonban az összegek a 75 millió, illetve a 1,5 milliárd forintot is meghaladják, már uniós eljárásra van szükség. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy 15 vagy 25 millió forintnál ne szólhatna kisebb összegre egy közbeszerzés.

Egy eljáráson belül ugyanis külön-külön részekre is lehet ajánlatot tenni, így pedig máris kisebbek lehetnek az egyes tételek. Tipikus eset, amikor hasonló felhasználású vagy összetartozó termékeket egymástól távoli helyekre kell szállítani. Ilyenkor gyakran több részre bontják a tendert. Egy 12 részre bontott tonerbeszerzésben például az önálló közbeszerzési rész mindössze 2000 forint volt.

Forrás: http://123rf.com

Remek alternatíva: a magánbeszerzések

A magánbeszerzések olyan tendereket takarnak, amelyeket nem a közbeszerzési szabályozás alapján folytatnak le. Ennek egyik oka az lehet, hogy a beszerzés nem éri el a korábban taglalt minimumértéket, ugyanakkor olyan szervezetek is kiírhatnak magánbeszerzést, melyek nincsenek közbeszerzésre kötelezve. A magáncégek mellett ilyenek lehetnek a nonprofit vállalkozások is.

A magánbeszerzések jó lehetőségek kínálnak a kkv-szektornak, hiszen a pályázás formailag egyszerűbb, kevesebb az értékélési szempont, míg a határidők rövidebbek, maga az eljárás pedig gyorsabb. A tender-ertesito.hu-n az ajánlatok közel 40 százaléka magánbeszerzés, bizonyos kiírások pedig csakis nálunk elérhetők. Arra is lehetőség van az oldalon, hogy csakis a magánbeszerzéseket lássa, így gyorsabban megtalálhata az ideális kiírást.

Részvétel alvállalkozóként

Nem kell feltétlenül önálló pályázóként indulni ahhoz, hogy részt vehessen közbeszerzésekben. A törvények ugyanis lehetőséget teremtettek arra is, hogy egy vállalkozás a közbeszerzést elnyerő céggel szerződjön alvállalkozóként. Így részfeladatok ellátására vagy éppen áruszállításra kaphat megbízást. Komoly előny, hogy alvállalkozóként nem kell megfelelnie azoknak a szigorú alkalmassági feltételeknek, amelyeket a tenderen indulókkal szemben támasztanak.

Számos iparágban megszokott az alvállalkozó bevonása, érdemes tehát az ilyen felhívásokat is végigböngésznie. Hogy hogyan? A tender-ertesito.hu oldalon lekérheti az egyes közbeszerzések nyerteseit (akár egy meghatározott időszakra is), így lehetősége van megtudni, melyik cégekkel lenne érdemes felvenni a kapcsolatot és együttműködést kezdeményezni.

A sikeres kkv-k

A kis- és középvállalkozások az elmúlt években egyre nagyobb sikereket tudhatnak magukénak a közbeszerzési pályázatokon. Ennek oka a világban is tapasztalható paradigmaváltás: míg korábban kizárólag az ár volt a döntő tényező, napjainkban más szempontok is érvényesülnek. Elsősorban a zöldmegoldásokra kell gondolni, ugyanakkor a minőség, a szociális vagy éppen az életciklusszempontok is meghatározók lettek. A nagyvállalatok mellett tehát a kkv-k is mindinkább labdába rúghatnak.

További helyzeti előnyt jelent a kkv-knak, hogy az elektronikus közbeszerzési rendszernek köszönhetően lényegesen kisebbek lettek az adminisztrációs költségek a pályázatok esetében. Ma már pár kattintással be lehet nyújtani egy ajánlatot és a dokumentumokat, nem szükséges tehát a nagyvállalatokra jellemző hatalmas apparátussal rendelkezni.

9 millió hirdetmény

A tender-értesítő.hu-n a tavalyi évben ennyi felhívást tettünk közzé ügyfeleinknek. Köztük természetesen kkv-knak is, hiszen számukra is egyre vonzóbb lehetőséget jelentenek a közbeszerzések – és mint láthatta, egyre jobb sansszal indulnak. Érdemes Önnek is kipróbálni szolgáltatásunkat, ügyfélszolgálatunkon pedig további hasznos információkat is kaphat a kkv-k ajánlattételi lehetőségeiről.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér