Korszerűsítésre egymilliárd

KKV

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egymilliárd forint kerettel hirdette meg a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében új pályázatát. A konstrukcióban a kiskereskedelem és a szolgáltatás területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) üzlethelyiségei bővítésére, korszerűsítésére lehet támogatást kérni. Legalább 120-150 vállalkozás mintegy kétmilliárd forint értékű – a pályázó főtevékenységéhez kapcsolódó – beruházását támogatnák.

Támogatásban részesíthető ingatlanépítés; gépek, berendezések beszerzése; a HACCP rendszer bevezetése. Újdonság, hogy a pályázatkészítés költségeire a nyertes pályázók 100 ezer forint támogatásban részesülnek a fejlesztéshez kapcsolódó támogatáson felül.

Pályázati feltétel egyebek között a projekt visszaigényelhető áfa nélküli összköltségének 25 százalékát kitevő igazolt saját forrás, amelybe bankhitel, lízing, tagi kölcsön, magánhitel, az államháztartás alrendszereiből kapott támogatás nem számítható be. A beruházásnak két éven belül meg kell valósulnia, és a pályázónak vállalnia kell, hogy a létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat az eredeti célnak megfelelően öt évig folyamatosan fenntartja és működteti.

A pályázattal elnyerhető támogatás a projekt visszaigényelhető áfa nélküli összköltségének legfeljebb 50 százaléka, maximum tízmillió forint. Ha a pályázó székhelye a kevésbé fejlett megyék egyike, és a projekt is ott valósul meg teljes egészében, akkor a maximum 12,5 millió forint lehet.

A pályázatok benyújtási határideje 2003. november 15-e. A pályázatokkal kapcsolatban a 06-40-630-530 kék számon kérhető tájékoztatás. A támogatási keret kimerülése esetén a pályázat kiírója hirdetményt tesz közzé. (MK)

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér