Megerősödnek az egészségpólusok

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Tavasszal kezdődnek az építési munkálatok, és az új klinikai tömb várhatóan 2012 őszén már fogadni tudja a betegeket Szegeden. Ezt jelentette be a támogatási szerződés minapi aláírása kapcsán Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Azt is elmondta, hogy a 12 milliárd forintos fejlesztés révén 650 férőhelyesre bővül a jelenleg 385 ágyas betegközpont. Az új létesítmény olyan szakterületeknek ad majd otthont, mint az általános és invazív kardiológia, hematológia, belgyógyászati angiológia, stroke-ellátás, általános, szív-, ér-, tüdő- és mellkas-, valamint szervtranszplantációs sebészet, biztosítja a szív- és érrendszeri betegségek ellátásának magas szintű, teljes körű integrációját, emellett nyolc vadonatúj műtőt, 36 ágyas intenzív osztályt és központi sterilizálót is kialakítanak benne.
A szegedi klinikai központ déli részlegénél 1,2 milliárd forintos önerővel megvalósuló projekt az egyik nyertese annak az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi infrastruktúra operatív programja (TIOP) keretében kiírt pályázatnak, amely az egészségpólusok fejlesztéséhez biztosít európai uniós és hazai forrást. A 2.2.7-es azonosító számú, Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című kiírásnak összesen nyolc nyertese van. A támogatásnak köszönhetően az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek, illetve régiónként a legnagyobb aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitású kiemelt kórházak a 10 százalékos önrésszel kiegészítve együttesen 93,4 milliárd forint összértékű komplex fejlesztést hajthatnak végre, ez egyébként még az építőiparnak és a műszergyártóknak is nagy megrendelést jelent.
A támogatási konstrukció célja olyan progresszív, betegközpontú szolgáltatásokat nyújtó magkórházak kialakítása, amelyek magas színvonalon biztosítják a szakszerű ellátást. Nem zöldmezős beruházásokról, hanem meglévő intézmények fejlesztéséről van szó. Alapvető törekvés a mágneskórházak létrehozása, hogy erőforrás-koncentrációval, szakmai koordinációval, a magas szintű szolgáltatások, a legkorszerűbb orvostechnikai és informatikai eszközök biztosításával az intézmény távolabbról is magához vonzza a betegeket. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy 2012-re minden régióban létrejöjjön egy a legkorszerűbb ellátást nyújtó csúcsintézmény.
Hogy mennyire tudatos tervezés eredménye a póluskórházak nyolc projektje, mutatja az is, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg eredetileg 75 milliárd forint volt, ebből azonban csupán hét projekt lett volna támogatható. Ezért a gazdasági és az egészségügyi miniszter közös kezdeményezésére a kormány további 10,2 milliárd forintot tett elérhetővé a TIOP-on belüli átcsoportosítással.
Az egészségügy egyik legnagyobb kihívása az esélyegyenlőség megteremtése a gyógyításban, a korszerű, szükségleteken alapuló, optimális kapacitású, költséghatékonyan működő és fenntartható betegellátó rendszer kialakítása. A póluskórházak kialakításával magas színvonalú diagnosztikai eljárások és ellátási formák válnak elérhetővé a régiókban. Mód nyílik a tömbkórházjelleg kialakítására és a műszaki fejlődést követő ellátási formák (pl. egynapos sebészet, kúraszerű ellátások) feltételeinek a megteremtésére, ezek a költséghatékonyabb működést is szolgálják. A fejlesztések révén országosan egységes szakmai alapokra épülő, de regionálisan szervezett intézményrendszer jön létre, ahol a terápiás és diagnosztikus szolgáltatásokat centralizálják, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az eredmény a várakozások szerint egy rugalmasabb, gyorsabb, ugyanakkor betegközpontú rendszer lesz.
Így az egészségügyi beruházások jelentős mértékben javítják az érintett régiókban élők életminőségét, hozzájárulnak a várható élettartam növeléséhez is. A fejlesztéseknek, illetve a fejlettebb ellátórendszernek köszönhetően várhatóan kevesebben válnak rokkanttá, nő a gazdaságilag aktívak száma, hatékonyabbá válik a daganatos betegek kezelése, csökken a csecsemőhalandóság, nő a gazdaságilag aktívak száma.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.
Világgazdaság Piactér