Napjaink vállalatelmélete

KKV

A vállalatok mindennapi működésével foglalkozó gazdálkodástudomány mindig is a gyakorlat mögött kullogott. A tudományos igényű cikkeket kevesen olvassák, ám mire a számtalan egyediséget elméletekké ötvöző szakkönyvek megjelennek, rendszerint már kissé el is avulnak. Az üzlet elméletének ezen lemaradásán igyekszik enyhíteni Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem rektora, amikor szerkesztőként Vállalatelméleti szöveggyűjtemény címmel az olvasók elé tárja kilenc, az utóbbi évtizedben megjelent, aktuális problémákat feszegető cikk magyar fordítását. Ezeket a műveket eredetileg olyan újságok tartották közlésre érdemesnek, mint a Journal of Political Economy, Journal of Economic Studies vagy a Strategic Management Journal.

Az írások a tulajdonosi jo-gok változásának befektetésekre gyakorolt hatásától a vállalatközi együttműködések tranzakciós költség alapú leírásán át az érintett elméletig igen széles témakört ölelnek fel.

Egy budai villa áráért vitték el a híres magyar festő egyik művét

Rippl-Rónai József életműrekord a Virág Judit Galéria téli aukcióján, 190 millió forintért cserélt gazdát a festő egyik képe.

A lakáspiaci áfahajrá fokozta a fizetési kedvet

Megugrott a lakásvásárlók fizetési kedve a kedvezményes áfa megszűnésének közeledtével.
Világgazdaság Piactér