Napjaink vállalatelmélete

KKV

A vállalatok mindennapi működésével foglalkozó gazdálkodástudomány mindig is a gyakorlat mögött kullogott. A tudományos igényű cikkeket kevesen olvassák, ám mire a számtalan egyediséget elméletekké ötvöző szakkönyvek megjelennek, rendszerint már kissé el is avulnak. Az üzlet elméletének ezen lemaradásán igyekszik enyhíteni Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem rektora, amikor szerkesztőként Vállalatelméleti szöveggyűjtemény címmel az olvasók elé tárja kilenc, az utóbbi évtizedben megjelent, aktuális problémákat feszegető cikk magyar fordítását. Ezeket a műveket eredetileg olyan újságok tartották közlésre érdemesnek, mint a Journal of Political Economy, Journal of Economic Studies vagy a Strategic Management Journal.

Az írások a tulajdonosi jo-gok változásának befektetésekre gyakorolt hatásától a vállalatközi együttműködések tranzakciós költség alapú leírásán át az érintett elméletig igen széles témakört ölelnek fel.

Kiderült, hol a legdrágább a mozijegy a világon

Egyes országokban a hagyományos és a 3D-s filmek közötti jegyárak akár több, mint 30 százalékkal is eltérhetnek egymástól.

Az ekhós nehezen kap babavárót

Több olyan visszajelzés érkezett a Világgazdasághoz, amely szerint az ekhós adózási forma fennakad a pénzintézeteknél hitelbírálatkor.
Világgazdaság Piactér