Négyszázmilliárd vidékre

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

A vidéki régiók gazdasága az utóbbi három év során közel 400 milliárd forintnyi támogatásban részesült az uniós forrásokat elérhetővé tevő pályázatoknak hála – összegezte az eddigi eredményeket lapunk kérdésére Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. kommunikációs főosztályvezetője. A Gazdaságfejlesztési operatív program keretében közel 15 ezer pályázatot adtak be a vállalkozások e források felhasználására, igaz, ebben a számban már szerepelnek Közép-Magyarország régió hasonló, bár szigorúbb feltételekkel meghirdetett pályázatai is. E pályázatok 92 százaléka vállalkozásfejlesztési támogatásokat, 7 százaléka kutatás-fejlesztési célokat, egy százaléka pedig az üzleti környezet fejlesztését célzó kiírásokat fogalmazott meg.
Az Új Magyarország fejlesztési terv célirányos gazdaságfejlesztési programjainak a keretében már tízezer hazai kkv jutott több mint 300 milliárd forint vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatáshoz. Eddig az elnyert pénzek harmadát, több mint százmilliárd forintot fizettek ki a cégeknek. Ez azt jelenti, hogy minden három pályázatból kettő sikeres volt. A vállalkozásfejlesztési pályázatok nyerteseinek közel 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás. Ezen belül a kisvállalatok 41, a közepesek 32, a mikrók pályázatai pedig 27 százalékkal részesedtek. A területi eloszlás egyenletes, hazánk hat vidéki régiójába a korábbi éveknél lényegesen nagyobb arányban jutott uniós pénz. A legtöbb nyertes projektet Észak-Magyarország régió adta, ezen belül a legtöbb forrás Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe áramlott, de jó eredményekkel pályáztak még Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Heves, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásai is. Az egy vállalkozásra jutó támogatás mértéke Nógrád megyében volt a legmagasabb, miközben Vas, Zala és Tolna megye vállalkozói nyerték el a legkevesebbet. Külön érdemes kiemelni, hogy a támogatások 60 százaléka jutott Magyarország 105 leghátrányosabb helyzetű kistérségébe, ahol nagy a munkanélküliség, és az átlagosnál fejletlenebb az infrastruktúra – tette hozzá lapunk kérdésére Gáspár Bence.
Ami a visszatérítendő uniós támogatásokat illeti, a magyar vállalkozások ezen a téren is egyre aktívabbak: a legutóbbi összesítések alapján 2007 végétől mostanáig több mint kétezer alkalommal, összesen 12 milliárd forint értékben kötöttek Új Magyarország mikrohitel-szerződéseket. Ezek voltak a legnépszerűbbek a hitelfelvevők körében, de további 9 milliárd forintnyi összeg keretében egyéb uniós támogatású hitel- és garanciakonstrukciókat is igénybe vettek a cégek.
Egyelőre nincsenek konkrét tapasztalatok, de optimista várakozások övezik a hosszú előkészítés után 2010 első negyedévében elindult kockázatitőke-programot, melynek keretében nyolc, pályázati úton kiválasztott alapkezelő a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott, elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat. KR

Megviseli Kínát a konténerlogisztika

A kínai termékek iránti óriási kereslet lekövetését megszenvedi az ország tengeri szállítmányozási kapacitása.

Továbbra is a Barcelona a világ leggazdagabb klubja

Eddig 1,1 milliárd euró bevételkiesést szenvedett el a világ 20 leggazdagabb labdarúgó klubja a koronavírus járvány miatt.

Kiéleződtek a társadalmi egyenlőtlenségek a pandémia alatt

Egy évtizedig is eltarthat a világ szegényebbik részének, hogy kilábaljon a világjárvány okozta gazdasági visszaesésből.

Év elején a vállalkozások és a háztartások konjunktúraérzete is javult

A Századvég Gazdaságkutató 2021. januári felmérése szerint úgy a lakosság, mint a vállalatok konjunktúraérzete javult az előző hónaphoz képest.
Világgazdaság Piactér