Röviden

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az idei esztendő fő feladatai

Az NFT kapcsán számos feladat vár teljesítésre 2003-ban. Ezek sorában a legfontosabb a Nemzeti Fejlesztési Terv és az ope-ratív programok véglegesítése, továbbá a támogatások jogi és pénzügyi feltételeit tartalmazó szerződés (közösségi támogatási keret) elkészítése. Áttörésre van szükség a végrehajtási intézményrendszer kialakításában és felkészítésében a támogatások pályáztatására, valamint a társfinanszírozási konstrukciók kidolgozásában. A PHARE-támogatással létesült projekt-előkészítő alap feladata megfelelő mennyiségű és minőségű terv kialakítása. Az idei év kiemelkedő feladata a felkészülést szolgáló források (PHARE, ISPA, SAPARD) kihasználása, a kistérségi projektirodák létrehozása, valamint a pályázók tájékoztatása és oktatása is.

Másfél ezer milliárdos fejlesztés a tét

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2004-2006 között 1200-1500 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg Magyarországon. Az Európai Unió ebben az időszakra mintegy 750 milliárd forint támogatást irányzott elő – a strukturális alapokból 500, a kohéziós alapból pedig 250 milliárd forintnyit -, ami a hazai társfinanszírozás keretében hozzávetőleg 550 milliárddal egészül ki. Összehasonlításként: az idén kb. 58 milliárd forint támogatást kapunk a felkészülést szolgáló források keretében.

Értékelés és hatásvizsgálat

A terv Brüsszel felé történő hivatalos benyújtásához szükséges egy előzetes értékelés-hatásvizsgálat elkészítése. Ezt egy EU-támogatásból finanszírozott független tanácsadó cég fogja elvégezni, amelynek kiválasztása PHARE-eljárás keretében történik. Az értékelés alapján átdolgozott és véglegesített magyar NFT-t az Európai Bizottság – a többi csatlakozó ország dokumentumához hasonlóan – várhatóan 2003 márciusának végén kapja kézhez formálisan is.

A jövő évi költségvetésből sem maradnak ki a nagyvárosok

A kormány támogatásával 4400 milliárd forintnyi beruházás jött létre és zajlik jelenleg is a magyar nagyvárosoknál – jelentette ki Varga Mihály.

Magyar cég is versenyben van a futballvilág legígéretesebb startupjai között

A nemzetközi labdarúgás legfontosabb üzleti seregszemléjén is felfigyeltek a magyar szurkolói képküldő alkalmazásra.

Kilenc éves mélyponton az euróövezet májusi áruexportja

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Hitelbiztosító: 40 éve nem volt ekkora válság

A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés.
Világgazdaság Piactér