Szigorúbb uniós agrárpályázatok

KKV
Bonyolultabb pályázni az uniós agrár- és vidékfejlesztési pénzeket közvetítő SAPARD-programra, mint az eddigi magyar támogatásokra - állítja Németh Márton, akivel a hazai termelők közül elsőként kötött dotációs szerződést a magyar SAPARD Hivatal a napokban. A szanyi mezőgazdasági vállalkozó szerint a pályázati feltételrendszer és az elbírálás rendje is szigorúbb a korábban megszokottnál.

Azzal szembesültünk, hogy már a pályázat elkészítése is nagyobb gondot okozott a korábbiaknál – mondja Németh Márton, akinek könyvelőként dolgozó felesége segített a pályázat megírásában. Az EU-s előcsatlakozási támogatásokat közvetítő magyar SAPARD Hivatal több gazdasági adatot, összehasonlító számítást követelt meg, bár a hiányosságok pótlásában is közreműködött. Itt azonban – eltérően az eddigi magyar gyakorlattól – csak két hiánypótlási lehetőség volt, ha ezt nem tudtuk volna kihasználni, a hivatalnak a pályázatot kötelezően el kellett volna utasítania – hívja fel a figyelmet Németh Márton.

A szanyi agrárvállalkozó szerint a magyar költségvetési támogatások megszerzéséhez képest nemcsak a pályázatírás volt bonyolultabb, hanem az elbírálás, illetve az előzetes ellenőrzés is. A regionális SAPARD-irodában ketten is átvizsgálták a beadványt, majd a feltüntetett adatokat helyszíni ellenőrzéssel is kontrollálták. Ezt követően az aktát továbbították a budapesti SAPARD Hivatalhoz, amely újra elvégezte a helyszíni vizsgálatokat.

A pályázathoz a tartalmi részen túl nyilatkozatot kellett csatolni arról, hogy nincs köztartozásom – mondja Németh Márton. Ezenfelül banki igazolást is mellékelni kellett, mivel a beruházás részben hitelből valósul meg. A pályázattal együtt a szanyi vállalkozónak három gépeladási árajánlatot kellett beszereznie és benyújtania. A támogatási szerződés megkötése előtt kellett döntenie arról, ezek közül végül melyiket választja. A SAPARD segítségével most olyan gépet vehet meg, amely sertéstelepének kitrágyázására, illetve szalma- és takarmányrakodásra alkalmas. A 12,5 milliós költségből a SAPARD-program 3,75 milliót áll.

A megállapodás aláírása ugyanakkor még nem jelent automatikus pénzhez jutást. A SAPARD-forrásokhoz ugyanis utólagosan lehet csak hozzájutni, vagyis előbb a beruházást meg kell valósítani. Ennek határideje Németh Márton esetében március 29. A Sapard Hivatal ekkor adja majd ki a végleges támogatási okiratot, amelyhez azonban újabb igazolásokat kell majd benyújtani (például ismét arról, hogy a pályázónak nincs köztartozása). A támogatáshoz a vállalkozó az okirat kiállításától számított 60 napon belül (azaz legkésőbb május végén) juthat hozzá.

Négy fradista koronavírustesztje pozitív lett, ezért halasztják a Magyar Kupa mérkőzéseit

A szövetség közleménye szerint a FTC tájékoztatta őket, hogy a BENU Magyar Kupában érintett csapatuknál a reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált.

Óriási összegért kelt el Jordan első szerződésének másolata

A legendás játékos 1984. szeptember 14-én írta alá első megállapodását a Chicago Bullsszal.

A magyar háztartások fele nem sokáig húzná, ha beütne a krach

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.
Világgazdaság Piactér