Tb-t is kell fizetnie az evásnak

KKV
Nemcsak a 15 százalékos evaelőleget, de a bevételt terhelő társadalombiztosítási hozzájárulásokat is rendezniük kell jövő hétfőig azoknak, akik az evával járó könnyített adminisztráció reményében hagyták ott könyvelőjüket. A tb szabályain kiigazodni pedig korántsem gyerekjáték.

Az egyszerűsített vállalkozói adózást választó egyéni vállalkozó a tb-járulékokat alapesetben a minimálbér után fizeti meg. Ettől eltérő összeget kell alapul venni akkor, ha az adózó az evába való bejelentkezéskor más, az 50 ezer forintos minimálbérnél nagyobb összeget jelölt meg járulékalapnak.

Aki nem főállású egyéni vállalkozó (vagyis rendelkezik más jövedelemmel is), az az adóalap 4 százaléka után kell hogy kiszámolja tb-járulékait. Az nem minősül főállásúnak, aki az egyéni vállalkozással egyidejűleg legalább heti 36 órás munkaidővel járó munkaviszonyban is áll, illetőleg közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat.

A nyugdíjas egyéni vállalkozókat – a fentiektől eltérően – baleseti hozzájárulás terheli, amit az adó alapjának 10 százaléka után kell leróni. A baleseti hozzájárulás mértéke 5 százalék, vagyis az adóalap fél százalékának megfelelő összeget kell átutalni az APEH megfelelő számlájára.

Az egyéni vállalkozóknak a negyedéves evaelőleg fizetésével egyidejűleg, vagyis első alkalommal legkésőbb április 12-ig (illetve, mivel az szombatra esik, a következő hétfőig) kell teljesíteniük a tb-előleg befizetését is, és akárcsak az evánál, bevallást a tb-ről is csak év végén kell benyújtani. A járulékokról a 2002. évre vonatkozóan a 0253. számú adóbevallás, a 2003. adóévre vonatkozóan pedig 0353. számú adóbevallás keretében kell nyilatkozni. Kivételt jelent a foglalkoztatott alkalmazott tb-je – ám ez evásokra nem jellemző. Ha valaki alkalmazottat is foglalkoztat, az utána fizetendő járulékot havonta kell megfizetni, a tárgyhót követő hónap 12-éig.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér