2005-ben rendeznek ismét hadiipari kiállítást

Közélet | Társadalom

Két év múlva, 2005 novemberében kerülhet ismét megrendezésre a hazai és a külföldi védelmi ipar képviselőit felvonultató C+D kiállítás, miután a Honvédelmi Minisztérium (HM) támogatásáról biztosította a rendezvény hagyományának folytatását – közölte kérdésünkre Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója. A térség egyik legjelentősebb, kétévente megrendezésre kerülő, védelmi szakkiállításaként számon tartott legutóbbi rendezvény november 7-én zárta kapuit a Hungexpo Budapest Vásárközpontban. Az előzetes adatok szerint a C+D 2003 napi látogatottsága mintegy 10 százalékkal haladta meg a legutóbbi alkalommal regisztrált látogatószámokat.

A hatodik alkalommal megrendezett Közép-európai Védelmi Felszerelés és Repülési Szakkiállításon ebben az évben, Magyarországgal együtt, 14 ország 110 kiállítója összesen 2195 négyzetméteren mutatta be újdonságait. A külföldi országokból összesen 32 kiállító képviseltette magát, akik együttesen több mint 250 négyzetmétert foglaltak el. A legtöbb külföldi kiállító, szám szerint kilenc, Németországból érkezett, amelyet Norvégia, Izrael, Ausztria és Svédország követett. Több vállalat katonai elektronikai és híradás-technikai berendezéseket, valamint fegyverzettechnikai rendszereket mutatott be, s első alkalommal mutatkoztak be Magyarországon információvédelemmel és tűzbiztonsággal foglalkozó kanadai vállalkozások. A legnagyobb egyéni kiállító az oroszországi hadi exporttal foglalkozó vállalat volt, amellyel az orosz hadiipar képviselői négy év kihagyás után tértek vissza a budapesti szakkiállításra. A rendezvényen megjelentek a NATO-ban a légtér figyelésére alkalmazott AWACS rendszer megújítását célzó projekt képviselői is, amellyel kapcsolatban még az előző kormány nyilvánította ki azon szándékát, hogy Magyarország is szívesen bekapcsolódna a fejlesztésbe egyes részfeladatok elvégzésével. Ezzel függ össze a NATO beszállítói feladatait ellátó NAMSA képviselőinek Budapestre látogatása is, akik a C+D kiállítással egy időben adták meg azt a listát, hogy hol tudnák elképzelni az együttműködést a magyar vállalatokkal. Elsősorban az elektronika és a kommunikáció merült fel mint az együttműködés lehetséges

területe.

A honvédség eszközparkjának megújítása szempontjából különösen érdekes lehet, hogy a kiállításon mutatták be a Rába Járműipari Holding Rt. által gyártott H-14 jelű terepjáró tehergépkocsit, amely a folyamatban lévő megrendelések nyomán a haderő egyik alapjárművévé válhat az elkövetkező években. A HM beszerzési hivatala által kiírt gépjárműtender legértékesebb kategóriájában nyertes társaság az idén, külföldi partne-

reivel együttműködve, összesen 60 legkisebb tereposztályú katonai járművet szállít le a honvédség számára mintegy másfél milliárd forint értékben. A 70 százalékban magyar alkatrészekből és gyártásból készülő H-14-esek szállítása jövőre kezdődik el. A honvédség 2004-ben 90 darabot kap a győri terepjárművekből 4,2 milliárd forint értékben, míg a program következő, 2005-től kezdődő szakaszában leszállítandó járművek típusáról és számáról még nem született megállapodás a HM és a Rába között.

Ronaldo milliárdokkal lejjebb taszította a kóla értékét

A sztárfocista kiállása a vízivás mellett komoly veszteséget okozott a Coca Colának.

Izer Norbert: ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes.

Összesen 140 milliós támogatást kapott a Sugarbird

A Sugarbird divatipari vállalkozás Magyarországon készíti a ruháit, és az országon kívül Szlovákiában is vannak üzleteik.

A világ élvonalában Debrecen

A cívisváros a világ tíz legjobb teljesítményt felmutató települése közé került 2020-ban is.
Világgazdaság Piactér