Közélet

Az amerikai hadsereg is puccstól tartott Trump utolsó napjain

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egy új könyv szerint Hitlerhez hasonlította Donald Trumpot és a barnaingesekhez a támogatóit, miután Trump nem volt képes a választási eredmény elfogadására.

A Washington Post Pulitzer-díjas újságírói, Carol Leonnig és Philip Rucker könyve, az "I Alone Can Fix It" jövő keddtől kapható az Egyesült Államokban és Donald Trump utolsó elnöki évét dolgozza fel és a CNN közölt részleteket az írásból, különösképpen a hadsereg reakciójáról a választásokat követő hónapok kapcsán.

Fotó: MTI/AP / John Minchillo

A CNN összefoglalója szerint az amerikai hadsereg komolyan aggódott, hogy Trump puccsot kísérel meg és különböző tervek is születtek arra az esetre, ha ehhez a hadsereget kívánta volna felhasználni.

Mark Milley, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjeként gyakorlatilag a legmagasabb rangú katona az országban, több vezérkari főnökkel is tárgyalt arra, hogy inkább egyenként lemondanak, mint hogy Trump illegális utasításait végrehajtsák.

Milley aggodalmai különösen akkor kezdtek komolyabbá válni, amikor a választási vereséget követően a bukott elnök több személyi változtatást is végrehajtott a Pentagonban és egyéb kormányzati pozíciókban. A védelmi és az igazságügyminiszter távozását különösen baljós előjelnek tartotta.

A vezérkari főnök puccstól tartott, ám mint azt helyetteseinek elmondta, az a hadsereg nélkül nem lehet sikeres. 

A tábornok az események kapcsán "Reichstag pillanatról" beszélt és arról, hogy a volt elnök a "Führer evangéliumát" terjeszti. 

A választások eredménye ellen szervezett novemberi Million MAGA March tüntetőit pedig a barnaingesekhez hasonlította.

A kedden megjelenő könyv számos egyéb történetet is tartalmaz, a The Guardian például azt emelte ki cikkében, amikor a választások napján az állítólag részeg Rudy Giuliani arra biztatta Trumpot, hogy mindenféle alap nélkül minősítse magát győztesnek különböző államokban.

Csak mondja, hogy nyertünk

– tulajdonítja a szavakat az ügyvédnek a könyv. Ezt később a volt elnök meg is tette, ám a választási eredményen nem volt képes változtatni.

Donald Trump könyv 2020-as amerikai választás Mark Milley
Kapcsolódó cikkek