Közélet

Az ENSZ BT egyhangúlag elítélte Erdogant

Egyhangúlag elítélte pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Recep Tayyip Erdogan török elnök Ciprussal kapcsolatos legutóbbi kijelentéseit.

A BT pénteki ülésén határozatban felszólított arra, hogy a ciprusi konfliktust a "két közösségen és két zónán alapuló szövetségi állam, illetve a politikai egyenlőség" alapján rendezzék. Diplomaták beszámolói szerint nyíltan elítélték a török elnököt a BT korábbi határozataival szembemenő "egyoldalú lépései" miatt. A BT-tagállamok

elítélik a török elnök és a ciprusi török vezető 2021. július 20-án tett bejelentését a Varosha nevű elkerített terület egy részének újranyitásáról. A Biztonsági Tanács mélységes sajnálatát fejezi ki ezekkel az egyoldalú lépésekkel kapcsolatban, amelyek szembemennek a testület korábbi határozataival, illetve korábbi nyilatkozataival

– áll a szövegben.

Fotó: AFP

A BT egyúttal felszólított ezeknek az intézkedéseknek és a Varoshában 2020 októbere óta végrehajtott változtatásoknak az "azonnali visszavonására".

A Biztonsági Tanács hangsúlyozza annak fontosságát, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák és végrehajtsák határozatait, beleértve azt, hogy Varosa kerüljön az ENSZ ellenőrzése alá

– áll a Nagy-Britannia által előkészített szövegben.

A szöveget eredetileg szerdán, a BT Ciprussal foglalkozó, zárt ülése után tervezték elfogadni. Egy neve elhallgatását kérő diplomata az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a kétnapos késés oka, hogy egyes tagállamok - különösen India és Kína - közbeléptek annak érdekében, hogy keményebb hangvételűre fogalmazzák át az eredeti tervezetet. Az AFP megjegyzi: ez rendkívül ritka jelenség az ENSZ BT-ben, ahol általában inkább finomítanak a nyilatkozatokon az egyeztetések során annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb számú támogató szavazatot szerezhessék meg.

Az Erdogan és az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Ersin Tatar keddi bejelentésével kapcsolatban a ciprusi török hatóságok közölték, hogy Varosha (törökül Maras) egy része polgári ellenőrzés alá kerül. A cél az, hogy az eredeti tulajdonosok visszatérhessenek házaikba, de a terület a ciprusi török hatóságok felügyelete alá kerülne, amely egy csakis Törökország által elismert állam fennhatóságának az elismerését jelentené.

Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.

Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata tiltja azoknak a személyeknek a betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését. A Reuters hírügynökség korábbi beszámolója szerint széles körben elfogadott az az álláspont, amely szerint Varosha azon területek között szerepelne, amelyeket vissza lehetne szolgáltatni a ciprusi görögöknek egy esetleges békemegállapodás esetén.

Ciprus ENSZ BT Erdogan
Kapcsolódó cikkek