Közélet

Kártérítés járhat az új lakások vásárlóinak

Az építőanyagok drágulása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt vizsgálódik, amennyiben a gyanú beigazolódik az új lakások vásárlói elviekben akár kártérítésre is jogosultak lehetnek.

Míg 2020 második felében az ingatlanok ára gyakorlatilag stagnált, addig 2021 első felében kilőttek az árak az új lakóingatlanok piacán, az erősödő keresletnek és a dráguló építőanyag-áraknak köszönhetően – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Az építőanyag-kereskedelem kapcsán már a is vizsgálódik, amennyiben pedig a kartellgyanú megerősítést nyer, úgy elviekben kártérítés is járhat.

Szigorúan elméleti síkon ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek

– mondta Dr. Tolnay Mihály, az ingatlan.com jogi szakértője, ugyanakkor egy ilyen esetben mindig egyedi mérlegelés eredménye, hogy ki jogosultak a kártérítésre, így akik például generálkivitelezővel dolgoztak, azok nehezebb helyzetben lehetnek a bizonyítás terén. 

Egy ilyen folyamat ráadásul el is húzódhat. 

Például az Európai Bizottság kartellezésért elmarasztalt több kamiongyártót még 2016-ban, így a fuvarozók kártérítési igénnyel fordultak a gyártókhoz, ám a perek még most is tartanak.

Fotó: Kallus György / VG

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint míg a járvány előtt a munkaerő ára hajtotta az új lakások drágulását, addig mostanra a legfőbb faktor az építőanyagok drágulása lett. Az alapanyagok extrém drágulásának köszönhetően két teljesen más félévet tudhatunk magunk mögött. Míg Budapesten tavaly június és december között a négyzetméterárak csak 10 ezer forinttal emelkedtek, addig az idei első félévben a drágulás mértéke 60 ezer forint volt négyzetméterenként – tette hozzá.

Fotó: ingatlan.com

A portál adatai alapján Budapesten tavaly júniusban az új lakóingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 854 ezer forint volt, ez december végén 861 ezer forintra, mindössze 1 százalékkal nőtt. Az idén júniusi 923 ezer forintos négyzetméterár viszont 7 százalékos drágulást jelent hat hónap alatt. A különbségek még hangsúlyosabbak a fővároson kívül. 

Míg a megyeszékhelyeken például a tavalyi második félévben 2,4 százalékos csökkenés volt tapasztalható az új lakások piacán, addig az idei első félévben már 12 százalékos növekedéssel szembesülhettek a vásárlók.

Amennyiben az építőanyag-drágulás nem csak átmeneti, hanem tartós lesz, akkor mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is – zárul a közlemény.

új lakások Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartell ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek