A koronavírus-járványnak a delta variáns okozta újbóli berobbanása miatt péntek éjféltől karantént rendeltek el a francia hatóságok a karibi Martinique szigetén és az Indiai-óceánban található Réunion szigetén, ahol Jean-Castex miniszterelnök szerint

drámaivá vált a helyzet az oltással szembeni tartózkodás miatt.

A kormány már szerda este kihirdette a rendkívüli egészségügyi állapotot a francia Antillákon, amely lehetővé teszi a helyi hatóságoknak az emberek szabad mozgásának korlátozását. Míg Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélémy szigeteken egyelőre ismét éjszakai kijárási tilalom lép életbe, Martinique-on általános karantént hirdetett ki a prefektúra péntek éjféltől, legalább három hétre.

Fotó: Shutterstock

A karibi szigeten a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma a múlt heti 280-ról néhány nap alatt ezer fölé emelkedett, a lakosság átoltottsága viszont alig 19 százalékos, miközben Franciaország európai részén a felnőtteknek több mint háromnegyede már felvette a koronavírus elleni oltás első adagját, s a teljes lakosság 52 százaléka már minkét adagot megkapta.

A vírus megfékezése azért is sürgős, mert a martinique-i lakosság kevésbé immunizált, általánosságban idősebb, azaz veszélyeztetettebb, mint azon régiók lakossága, ahol az átoltottság aránya magasabb

- emlékeztettek a hatóságok.
Martinique-ról, ahol a kórházak egyik napról a másikra megteltek koronavírusos fertőzöttekkel, szombaton három beteget egészségügyi repülőgéppel átszállítanak Párizsba, s a hadseregnek mintegy 40-50 egészségügyi tagja (ápolók, orvosok, aneszteziológusok) érkeznek a szigetre a következő napokban a kórházi ellátást segíteni - közölte Benjamin Garel, a sziget székhelyének számító Fort-de-France egyetemi kórházának igazgatója.
Réunion szigetén - ahol szintén megugrott a napi esetszám, a pozitív tesztek aránya pedig 10 százalékos, de a lakosságnak eddig csak a harmada kérte az oltást - részleges karantén lép életbe legalább két hétre, amelyet délután 6 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalommal erősítenek meg - jelezte Jacques Billant, a sziget prefektusa. Hétfőtől szombatig reggel 5 óra és délután 6 óra között a lakhelyet csak 10 kilométeres körzetben engedélyezett elhagyni, vasárnap 5 kilométerre csökken a távolság, a helyiek gyakorlatilag csak munkába és vásárolni járhatnak, a maszkviselés mindenhol kötelező.
Franciaország európai részén ennél kedvezőbb a helyzet, de ott is megemelkedett a fertőzési szint, elsősorban a turisztikai övezetekben az Atlanti-óceán partján és a Francia Riviérán, ahol elsősorban a fiatalok körében terjed a vírus. A nyaralóhelyek egy részén ezért ismét kötelezővé tették a prefektúrák a maszkviselést a köztereken, s korlátozzák az esti spontán szabadtéri bulizásokat.

Miközben Párizsban szombaton ismét megmozdulások lesznek a Covid-igazolás használatának kiterjesztése és az oltásnak az egészségügyi és szociális dolgozók számára kötelezővé tétele ellen, a kormány továbbra is az oltásra ösztönzéssel kívánja csillapítani a negyedik hullám hatásait.

"Egyértelmű és látható a különbség a beoltott lakosság és azok között, akik nincsenek beoltva" - fogalmazott Jean Castex kormányfő pénteken.
Csütörtökön országosan 25 ezer új estet jelentettek, ami valamivel kevesebb mint az előző napokban, de a napi esetszám immáron második hete 20 ezer fölött van, míg két héttel korábban a tizede volt csak. A kórházakban a több mint két hónapig tartó csökkenés után lassan emelkedni kezdtek a mutatók. Jelenleg 7200 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 1015-en vannak intenzív osztályon, miközben a harmadik hullám áprilisi tetőzésekor 6 ezren voltak.