Közélet

Sosem pörgött még ennyire a használtautó-piac Magyarországon

A Datahouse legújabb előzetes adatai szerint az első félévben 395 ezer használtautó cserélt gazdát Magyarországon. Ez nem csak a tavalyi év azonos időszakát haladja meg 5,7 százalékkal, de a 2019-es adatnál is 1,4 százalékkal magasabb, így minden idők legerősebb első féléves forgalmának számít.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a cég keddi közleménye szerint arról beszélt, hogy éves szinten is megdőlhet a 2019-es, 808 ezres forgalmat jelentő csúcs is, hiszen a második félévben jellemzően 6-8 százalékkal szokott a forgalom erősödni az első félévhez képest.

Fotó: Kallus György / VG

A forgalom nemcsak az általános élénkülés miatt növekedett, hanem a személyautó állomány dinamikus növekedése miatt is, lévén tavaly év végén már 3,9 millió autó futott az ország útjain, ami 22 százalékkal több az öt évvel korábbinál.

A magyarországi használtautó-piacon leginkább az alsó-középkategóriás személyautókat, illetve kisautókat keresik, előbbiek a forgalom 30, utóbbiak pedig a tranzakciók 23 százalékát adták az első hat hónapban.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf, míg a kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Csökkent viszont a használtautók importja, az első félévben behozott 62,400 gépkocsi 4 százalékkal marad el a tavalyi év 65 ezres értékétől.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Használtautó.hu is közleményében, mely az első félév során a tranzakciók 5,7 százalékos, a keresések 45 százalékos növekedéséről számolt be. Ugyanakkor a portál szerint az új autók iránti kereslet még 13 százalékkal marad el 2019 első félévéhez képest.

Az élénkülő kereslet azonban az árakat is felhajtotta, az év elején még csak 25, az első negyedévben pedig 32 százalékkal emelkedtek az átlagárak, míg a második negyedév végére már 49,9 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

használtautó-piac használtautó import használtautó
Kapcsolódó cikkek