Közélet

Ausztria megint szigorít: augusztus 15-től jönnek az új szabályok

A Magyarországról érkezőknek továbbra sem kell majd előre regisztrálniuk, de a belépés feltételeit szigorítják.

A szállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek, de a boltok, színházak, múzeumok és szabadidő-központok is jó ideje nyitva vannak már Ausztriában. Ám ezeket a szolgáltatásokat augusztus 15-től szigorúbb feltételek mellett vehetik csak igénybe az országba látogatók. Jelenleg mindenki, aki valamelyik EU-s engedélyt kapott koronavírus elleni oltás első adagját megkapta, vagy a járvány kezdete óta átesett már a fertőzésen, szabadon mehet bárhová – vacsorázni, szórakozni egyaránt. A hónap közepétől azonban már csak azoknak lesz szabad bejárásuk ezekre a helyekre, akik mindkét dózison túl vannak (illetve, ha a Johnson & Johnson egykomponensű oltását kapták, akkor igazolni tudják, hogy legkevesebb 22 napja túl vannak az injekción). Az ezt igazoló dokumentum (pl. EU-s oltási igazolás, vagy más nevén zöld útlevél) kiváltható egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel, vagy egy olyan papírral, amely igazolja, hogy a tulajdonosa nem több mint 90 napja esett át a koronavírus-fertőzésen.

Fotó: Shutterstock

A beoltottak közül sem jogosult azonban mindenki arra, hogy étterembe, moziba vagy szállodába menjen: azok, akik több mint 270 napja szereztek valamelyik vakcina által védettséget a koronavírus ellen, csak PCR-teszt elvégzése után látogathatják az intézményeket.

A Ciprusról, Spanyolországból illetve Romániából Ausztriába érkezőkkel szemben már szerda (auguszts 5.) óta életbe léptették ezeket a korlátozásokat. 

 

 

 

zöld útlevél koronavírus járvány beutazási korlátozások koronavírus elleni oltás Ausztria
Kapcsolódó cikkek