Közélet

Az EU készen áll újabb szankciókkal büntetni Belaruszt

A menekülteket politikai fegyverként használó Lukasenka rezsim újabb szankciókkal nézhet szembe. Igaz a mostani menekültáradat is szankciók következménye.

Az készen áll újabb szankciókkal bünteni Fehéroroszországot, amennyiben tovább romlik a helyzet közölte az Európai Bizottság szóvivője a lengyel állami hírügynökséggel a Reuters információi szerint.

Fotó: Valdemar Doveiko / Sputnik  / Sputnik via AFP

A Fehéroroszországgal határos Lengyelország és Litvánia a menekültek számának gyors növekedéséről számolt be az elmúlt időszakban, miután a vádak szerint a Lukasenka rezsim a menekültek Európába szállításával és az unióba küldésével kíván nyomást gyakorolni az ellenzéki újságíró Raman Prataszevicset szállító gép eltérítéséért kirótt szankciókat.

A fehérorsz elnök többször megfenyegette az európai közösséget, hogy nem fogja tovább visszatartani a menekültek áradatát a kontinens belseje felé a szankciók miatt. Kérdéses azonban, hogy a többségében Irakból érkező bevándorlók milyen úton kerültek az országba, hiszen az út a Közel-Keletről Európába nem Belarusz felé vezet. Litvánia szerint a Lukasenka rezsim repülőkkel szállítja a menekülteket, hogy aztán azokat Európára szabadíthassa.

A litván határőrség közzétett egy videót arról is, ahol a fehérorosz hatóság

Litvánia a menekültügyi szabályok szigorítását kéri a közösségtől. Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője szerint amennyiben szükséges, az EU továbbra is támogatja a Lukasenka rezsim akciói által érintett országokat. A menekülteket politikai fegyverként használó rezsim hatására Lengyelország több száz katonát vezényelt a Belarusz határra.

Belarusz Lukasenka menekültek
Kapcsolódó cikkek