Kriszcina Cimanovszkaját, a 200 méteres síkfutásra benevezett fehérorosz sportolónőt erőszakkal vitték ki a tokiói reptérre vasárnap, miután kritikát fogalmazott meg az edzőivel kapcsolatban a közösségi médiában, amiért a tervezett résztvevők távolléte miatt a 4x400 méteres női váltóban indították volna. A sportolónő Lengyelországtól kapott humanitárius vízumot — írja a BBC.

Fotó: Yuki IWAMURA / AFP

Cimanovszkaja úgy nyilatkozott, hogy egy órát kapott holmijainak összepakolására, mielőtt a tokiói Haneda reptérre vitték volna vasárnap. Az incidensnek köszönhetően ismét Fehéroroszországra irányul a figyelem, melynek 1994 óta Alexander Lukashenko az elnöke. Tavaly országszerte tüntetéseket tartottak vitatott újraválasztását követően, a demonstrálók között voltak azok a sportolók is, akiktől támogatásokat vontak meg.

A Belarusz Olimpiai Bizottság szerint az olimpikon érzelmi és pszichés állapota miatt vették ki az olimpiai csapatból, továbbá a fehérorosz állami televízió egyik csatornája úgy fogalmazott, hogy Cimanovszkajából hiányzik a csapatszellem.

A sportolónő a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult segítségért, miután a fehérorosz stábtagok nyomást gyakoroltak rá, hogy hazautazzon. A sportolónő állítólag attól is tart, hogy a kormány családján is bosszút áll. 

Heather McGill, az Amnesty International kelet-európiai és közép-ázsiai kutatója elmondta, hogy Fehéroroszország sportvezetése közvetlen kormányzati ellenőrzés alatt áll.

A sportolók az állam kegyeltjei és nem meglepő, hogy megtorolják azokat, akik véleményt mernek nyilvánítani.

Lengyelország külügyminiszter-helyettese, Marcin Przydacz úgy fogalmazott, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Cimanovszkaja folytatni tudja sportolói pályafutását. A fehérorosz kormány még nem reagált a lengyel döntésre.