A kedden hivatalba lépett politikus hivatali ideje első napján nagyobb átláthatóságot ígért az állam kormányzatának munkájával kapcsolatban. A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint New York államban a járvány kezdete óta idén júliusig 55 400-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségbe a tagállam betegségellenőrző és -megelőző központja (CDC) adatai szerint, míg Cuomo kormányzó mintegy 43 ezer halálesetről adott számot hétfőn, az utolsó hivatali napján.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Mi most több adatot teszünk közzé, mint amennyit korábban nyilvánosságra hoztak, így az emberek tisztában lehetnek azzal, hogy az idősotthonokban és a kórházakban elhunytak száma megegyezik a CDC által közölttel

– nyilatkozta szerdán Kathy Hochul az MSNBC televíziónak.

Nagyon sok dolog nem történt meg, és én azon leszek, hogy megtörténjen. Az én kormányzatom védjegye az átláthatóság lesz

– hangsúlyozta Hochul, aki az első női kormányzó New York állam történetében.

Az AP amerikai hírügynökség először júliusban számolt be arról, hogy nagy eltérés van a Cuomo-kormányzat által közzétett halálozási adatok és a CDC által jelentett számok között.

A szexuális zaklatással vádolt, augusztus 10-én lemondott Cuomo kormányzót bírálói hosszú ideje vádolták azzal, hogy manipulálja a koronavírus-adatokat, így kívánva fényezni a róla kialakított kiváló járványkezelő képét.

Szövetségi ügyészek már korábban vizsgálatot indítottak a Cuomo által vezetett kormányzat ellen az idősotthonokban elhunytak számának kezelése miatt. New York állam úgy csökkentette az idősotthonokban meghaltak számát, hogy a statisztikából kihagyták a kórházba szállítás után elhunyt pácienseket.