Egy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Kriszcina Cimanuszkaja fehérorosz futónő szerdán a tokiói Narita repülőtéren, az ügyében kibontakozott diplomáciai dráma újabb fordulataként, azt követően, hogy a lengyel nagykövetségen kapott átmenti menedéket.

Cimanuszkajának a tervek szerint egy Varsóba tartó járatra kellett volna felszállnia.

Előzőleg a lengyel kormány ajánlott fel neki humanitárius vízumot, napokkal azután, hogy a fehérorosz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére fel akarták őt tenni egy hazafelé induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért.

Fotó: Szaszahara Kodzsi / MTI/AP

Varsó helyett azonban végül az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel, amely délután 16:05-kor érkezik az osztrák fővárosba.

A Cimanuszkajával kapcsolatot tartó fehérorosz közösség egyik tagja elmondta, hogy

a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát.

A futónő egy rendőri kíséretű kisbuszban érkezett meg a japán fővárostól keletre lévő Narita repülőtérre, és nem nyilatkozott a rá váró néhány tucat újságírónak, amint néhány tisztségviselő bekísérte őt a reptér VIP-zónájába, majd később a beszállókapuhoz.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ügy miatt

tűrhetetlen, országokon átnyúló elnyomással vádolta meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

A csapatának vezetőit bíráló, és ezzel haragjukat kiváltó 24 éves atléta vasárnapi incidense ismét ráirányította a figyelmet Fehéroroszországra, ahol a biztonsági erők tavaly ősszel brutálisan elfojtották a Lukasenka hatodszori újraválasztása nyomán kibontakozott tüntetéseket. A fehérorosz hatóságok bűnözőknek, a Nyugat által támogatott erőszakos forradalmároknak állították be a kormányellenes tüntetőket, és arányosnak nevezték a saját rendfenntartó erőik által végrehajtott intézkedéseket – idézi fel tokiói keltezésű jelentésében a Reuters hírügynökség.

Ukrajnában közben a rendőrség keddi bejelentése szerint felakasztva találtak rá egy fehérorosz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől. Vitalij Sisav – akinek eltűnését hétfőn közölték – egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket.