A koronavírus delta variánsa az alacsonyan átoltott területeken  fertőz leginkább világszerte – közölték szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői. 

A delta-variáns sok országban üti fel a fejét, még olyanokban is, amelyekben országos szinten magas az átoltottság aránya, azonban valójában azokon a területeken terjed, ahol alacsony az átoltottság és korlátozottan vagy következetlenül tartják be a közegészségügyi és társasági intézkedéseket 

– jelentette ki a WHO online sajtótájékoztatóján Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségégügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője.

Fotó: Olga MALTSEVA / AFP

A védőoltások egyértelműen megelőzik a delta variáns okozta betegség súlyos formáit, illetve a haláleseteket - tette hozzá a WHO tudományos főtanácsadója. Szumija Szvaminátán azt is kijelentette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem utalnak arra, hogy emlékeztető oltásra lenne szükség. 

Bruce Aylward, a WHO tanácsadója szerint a két adag védőoltásban részesültek emlékeztető oltása előtt világszerte a legsérülékenyebb embereket kellene ellátni két védőoltással, amitől még nagyon messze vagyunk.