Az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) hazarendelte bécsi állomásfőnökét, többek között azért is, mert egyesek szerint nem reagált megfelelően az ottani amerikai nagykövetségen tapasztalt, Havanna-szindrómaként emlegetett esetekre — jelentette csütörtökön a The Washington Post.

Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A napilap szerint az intézkedés azt üzeni, hogy a vezetőknek komolyan kell venniük a Havanna-szindrómát, amely a migrén, hányinger, memóriazavarok és szédülés rejtélyes tünetegyüttesét jelenti. 

A CIA nem reagált azonnal a lap megkeresésére. A The Washington Post szerint az osztrák fővárosban tartózkodó amerikai személyzet tucatjai, köztük diplomaták és hírszerzési tisztviselők, valamint az amerikai alkalmazottak gyermekei közül néhányan számoltak be a szindróma tüneteiről.

Mintegy 100 CIA-tiszt és családtagja volt a Havanna-szindrómában megbetegedett mintegy 200 amerikai tisztviselő és rokon között —  mondta William Burns, a CIA igazgatója júliusban. 

Burns úgy véli, nagyon erős a valószínűsége annak, hogy a szindrómát szándékosan okozzák, és hogy Oroszország lehet a felelős.

Moszkva tagadja az érintettséget. 

A betegségeket először 2016-ban jelentették a kubai amerikai nagykövetségen állomásozó tisztviselők.

Tavaly az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia egy bizottsága úgy találta, hogy a legvalószínűbb elmélet szerint az irányított, impulzusos rádiófrekvenciás energia okozza a szindrómát.

Bécs a színfalak mögötti diplomácia és az egymással vetélkedő hírszerző szolgálatok titkos tevékenységének egyik fő helyszíne. Jelenleg is itt zajlanak tárgyalások közvetítők útján Irán és az Egyesült Államok között, az iszlám köztársaság atomprogramjáról.