A fővárosi villamosvásárlási közbeszerzés kapcsán kezdeményez jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Hatóság, miután a BKV Zrt. már a pályázat kiírása előtt elkezdte az egyeztetéseket a gyanú szerint a jövőbeni szállítóval, ráadásul mindezt a BKV honlapján található közlemények, egy Fővárosi Közgyűlésben tett előterjesztés és újságcikkek is bizonyítják – olvasható a hatóság közleményében.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A 2021. augusztus 24-én, az Hivatalos Lapjában megjelent pályázat egy olyan közbeszerzési eljárásról szólt, amelyre elviekben bármelyik potenciális gazdasági szereplő jelentkezhet, ám tekintve, hogy az ajánlatkérő és a leendő nyertes előzetesen egyeztetett, a verseny tisztasága finoman szólva is megkérdőjelezhető, így nem indulnak egyenlő esélyekkel a különböző pályázók sem.

Ráadásul a törvény korlátozza a lehetséges gazdasági szereplők bevonását az eljárás előkészítésébe az ajánlatkérő által, pont azért, hogy azok ne rendelkezzenek többlet információkkal, így minden gazdasági szereplő egyforma eséllyel indulhasson a pályázaton. Amennyiben az ajánlatkérő egy gazdasági szereplőt mégis ilyen mértékben bevon az előkészítésbe, úgy az az ajánlattevő a közbeszerzési eljárásban összeférhetetlenség miatt nem indulhat.

Tekintve, hogy a beszerzésre vonatkozóan rengeteg, egyszerűen beazonosítható paraméter, konkrétum jelent meg a kiírás előtt, felmerül annak alapos gyanúja, hogy más piaci szereplők esélye a pályázat elnyerésére minimális.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke a fenti körülményekre tekintettel összeférhetetlenség, a verseny tisztaságára és a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvek súlyos megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.