Derek Chauvin korábbi minneapolisi rendőr fellebbez az ellene hozott ítélet miatt, miután George Floyd megöléséért 22 és fél év börtönbüntetést kapott – írja a BBC.

A csütörtökön benyújtott bírósági dokumentumok szerint Chauvin azt állítja, hogy az eljáró bíró több kulcsfontosságú pontban visszaélt a mérlegelési jogkörével, többek között elutasította a tárgyalás elhalasztására vagy áthelyezésére vonatkozó kérést is.

A 45 éves Chauvin június 25-én ítéletének időpontjától számított 90 napot kapott arra, hogy fellebbezést nyújtson be a döntés ellen.

Fotó: POOL VIA COURT TV / AFP

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték.

Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt, és ezzel a férfi halálát okozta.

A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, tiltakozásokat, összecsapásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt.