Joe Biden belföldi költekezése több ezer milliárd dollárt mozgat meg, ám egyre többen teszik fel a kérdést, hogy ezt mégis ki fogja fizetni. A Fehér Ház válasza minderre a kissé demagóg fizessenek a gazdagok elv. Ezt az elképzelést támogatja a Fehér Ház honlapján csütörtökön megjelent tanulmány az elnök gazdasági tanácsadó, Greg Leirseson és Danny Yagan tollából.

Fotó: Shutterstock

Az írás a 400 leggazdagabb amerikai család által fizetett effektív jövedelemadót vizsgálja, és arra a következtetésre jut, hogy 

ezen családok csupán 8,2 százalékos adót fizetnek jövedelmük után, köszönhetően annak, hogy ezen bevételek forrása nem a munka, hanem a tőke. 

Mint írják az elnöki javaslat két dologban hozna újdonságot az adófizetés elkerülésének mérséklése terén. Egyrészt a magasabb tőkejövedelem-adók másrészt az örökösödés során újraszámolt bázis kapcsán.

Az Egyesült Államokban a tőkejövedelmeket és az osztalékokat 20 százalékos terheli, ám ez csak akkor válik esedékessé, amikor a befektetők eladják az eszközeiket, tehát realizálják a nyereségeket. Az adóköteles jövedelem ekkor a megvásárolt eladási és vásárlási ára közötti különbség, azonban a leggazdagabb családok ezt is el tudják kerülni, köszönhetően az örökösödés során újraszámolt bázisnak. 

Így ha például az ország leggazdagabb családja, a Wal-mart 48 százalékát birtokló Walton család elkerülheti az adófizetést gyakorlatilag korlátlan ideig. Hiszen hiába jutott az eredeti tulajdonos mondjuk 1 dollárért a részvényeihez, ha halála pillanatában azok már 10 dollárt értek, az örökös, ha eladja a papírokat már az eladási ár és a 10 dolláros ár közötti különbség után adózik. 

Ha rögtön eladja, akkor ezen szabályok szerint nem keletkezett jövedelme, az adókulcsa 0 lesz az új bázis nélkül esedékes 1,8 dollár helyett.

A részvények árának emelkedése óriási vagyonok felhalmozását teszi lehetővé, melyek csak akkor adóznak, amikor azokat értékesítik. A Fehér Ház tanácsosaihoz hasonló következtetésre jutott nyáron a ProPublica is, mely arra mutatott rá, hogy a leggazdagabbak ezt úgy kerülik el, hogy 

vagyonukat fedezetként felhasználva hiteleket vesznek fel, amik köszönhetően gazdagságuknak rendkívül kedvező kondíciókkal bírnak, ám közben el tudják kerülni az adófizetést. 

A ProPublica 2014 és 2018 között vizsgálva a leggazdagabb 25 amerikait az elnöki tanácsadóknál is alacsonyabb, 3,4 százalékos effektív adóterhet mutatott ki ezen milliárdosok jövedelmei kapcsán. Összehasonlításként a munkajövedelmek kapcsán a legmagasabb jövedelemadókulcs 37 százalék az országban.

Kérdéses persze, hogy az elnöki javaslatok átmennek-e a Kongresszus mind a két házán, tekintve a Biden mögött álló demokraták borotvaélen táncoló többségét és a republikánus obstrukció lehetőségét. A Fehér Ház honlapján frissen megjelent kutatás mindenesetre valószínűleg a tervezett lépések mögé kíván politikai többséget és a képviselőket és a szenátorokat nyomás alá helyező lakossági támogatást toborozni.