A Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt áll nyerésre az előre hozott parlamenti választásokon – közölte kedden a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató az előzetes eredményekre hivatkozva. Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét. A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt tud majd alakítani.

Fotó: Justin Tang / MTI / AP / The Canadian Press

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 121 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt el, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban. 

Erin O’Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban, Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki. 

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú ország kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét. 

A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előre hozott választásokat – két évvel az esedékes voksolás előtt –, abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt. 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. Az ország lakossága a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.