Személyes csúcstalálkozót javasolt Joe Biden Hszi Csin-ping számára a két vezető múlt heti telefonbeszélgetésén, ám Hszi nem állt kötélnek és a retorikai finomítását kérte az amerikai elnöktől – tudta meg a Financial Times.

Fotó: MANDEL NGAN and Anthony WALLACE / AFP

A Fehér Ház a beszélgetésről azt közölte, annak célja az volt, hogy teszteljék, a kínai vezető hajlandó-e részt venni komoly tárgyalásokban, miután a két ország diplomatái közötti találkozók kevés előrelépést hoztak az elmúlt időszakban. A hívásról szóló kínai beszámolók hangsúlyozták, hogy azt Biden kezdeményezte, és idézték Hszit, aki szerint az Egyesült Államok komoly problémákat okozott a lépéseivel. A kínai beszámolók azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az Egyesült Államok további beszélgetéseket és együttműködést szorgalmazott az országgal, utalva arra, hogy ezeket inkább az amerikaiak sürgetik.

Biden kemény hangot ütött meg Kínával kapcsolatban többek között az ujgurokkal szembeni bánásmódot, a hongkongi demokráciapárti tüntetések elleni kemény fellépést és a Tajvannal szembeni katonai készülődést kritizálva. Kína szerint az amerikai elnök ezzel az ország fő stratégiai érdekeibe avatkozik bele.

A hívásról tájékoztatást kapó öt amerikai hivatalnok szerint noha Hszi a kínai diplomatáknál diszkrétebb megfogalmazásban, de az amerikai retorika enyhítését kérte. Egy a hívás tartalmával tisztában lévő hatodik tisztviselő szerint Biden csupán a dialógus folytatásának egyik lehetőségeként dobta fel a csúcstalálkozó ötletét, amire nem várt azonnali választ.

Egy másik tisztviselő szerint a kínai elnök a koronavírus-helyzet miatt sem lehet túl lelkes a találkozóval kapcsolatban, hiszen utoljára a 2020. eleji mianmari látogatása során hagyta el országát. Az Egyesült Államok szerint a találkozó egyik lehetséges helyszíne az októberi olaszországi G20-csúcs lehet, ám Hszi azon nem kíván részt venni, ahogy nem vesz részt a Kína mellett Oroszországot, Indiát, Pakisztánt és a közép-ázsiai országokat tömörítő Shanghaji Együttműködési Szervezet e heti tádzsikisztáni találkozóján sem.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a Financial Times értesüléseit, míg Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a lap beszámolója nem pontos a hívás tartalmával kapcsolatban.