A koronavírus-járvány okozta stressz a legtöbb embert igencsak megviselte, így annyira nem is meglepő, hogy a CNN arról számolt be, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) legfrissebb jelentése szerint a cigarettaeladások két évtizede csökkenő trendje megfordult 2020 során.

Az adatok szerint a legnagyobb amerikai dohánygyártók által viszonteladók és kiskereskedők számára eladott cigaretták száma ugyan csak 0,4 százalékkal növekedett, ám tekintve, hogy hosszú ideje nem történt hasonló, ez mégis figyelemre méltó.

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

A leszokást segítő North American Quitline Association szerint a dohányosok száma folyamatosan mérséklődik az országban, jelenleg 14 százalékon áll, ám a járvány alatt csökkent a leszokni igyekvők száma. Az FTC jelentése ugyan nem részletezte ennek okait, ám ez párhuzamba állítható más fogyasztói trendekkel, mint például a kiskereskedelmi alkoholforgalom jelentős növekedésével, amit nem csupán a kocsmák bezárása, de a fogyasztás növekedése is fűtött.

A Marlborót gyártó Altria szerint az emelkedésben az elektromos cigarettákat övező – azóta feloldott – jogi bizonytalanság is közrejátszhatott, melynek hatására sokan döntöttek a hagyományos cigaretták mellett az e-cigik kárára.

A koronavírus-járványt kísérő lezárások hasonló hatással jártak Magyarországon is, ahol a dohányzásról nem állnak rendelkezésünkre a legfrissebb adatok, de az alkohol- és kábítószer-használat problémájának romlása többször is megjelent a magyar sajtóban.