Két Szuhoj Szu–30-as vadászgépet mozgósított Oroszország, hogy elkergessen egypár amerikai B1–B stratégiai bombázót a Fekete-tenger térségéből – közölte az orosz hadügyminisztérium szerdán a Reuters szerint.

Fotó: ATLAS PHOTO ARCHIVE/USAF

A gépeket eredetileg nukleáris fegyverek hordozására tervezték, de manapság már csak hagyományos fegyvereket szállít. Az oroszok szerint a két bombázót két KC–135-ös üzemanyag-szállító kísérte, ám amint az orosz gépek észlelték őket, beavatkoztak és a Fekete-tenger fölött kikísérték őket. A közlemény szerint az orosz gépek a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, és az ország határain az amerikaiak nem jutottak át.

Az incidens majdnem egybeesik Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter keddi ukrajnai látogatásával, ahol Austin arról beszélt, hogy Oroszország a gátja a kelet-ukrán békének, és arra szólította fel Moszkvát, hogy hagyjon fel destabilizáló tevékenységével a Fekete-tengeren és az ukrán határ mentén. Ezzel szemben az oroszok azt állítják, Kijev miatt nem halad a békeszerződés implementálása.

Hasonló incidensre került sor vasárnap a Japán-tenger felett is, míg szeptember végén egy B–52-es bombázó tűnt fel az orosz határ közelében a Távol-Keleten.