Az oltatlanok számára hamarosan újra karantén következhet Ausztriában, ha tovább romlik a járványügyi helyzet – közölte Alexander Schallenberg osztrák kancellár a kabinet péntek esti ülését követően az Infostart szerint.

Ez a folyamat akkor kezdődik, ha az intenzív osztályok 25 százaléka megtelik. 

Schallenberg szerint karnyújtásnyira van az oltatlanok járványa. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter is azt emelte ki, hogy akik nem tartoznak a védettek körébe – akár mert felgyógyultak a betegségből, akár az oltás miatt – 

azok jól teszik, ha felkészülnek a kijárási korlátozásokra.

Fotó: Olivier HOSLET / POOL / AFP

Az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken, valamint nem látogathatnak betegeket kórházakban, vagy idősotthonokban ápolt személyeket.

Ha tovább romlik a helyzet és a telítettség a 30 százalékot is eléri, akkor 

az oltatlanok számára karantén jöhet és csak nyomós indokkal hagyhatják el lakhelyüket. 

A korlátozások azonban nem érintik az oltottak és a gyógyultak körét. A tervektől az oltakozási kedv növekedését is remélik.

Jelenleg az ausztriai kórházak intenzív osztályai 11 százalékban telítettek, ami a járványügyi terv első fokozatának felel meg, kritikusnak a 33 százalékos telítettség számít.

Ausztriában a járvány kitörése óta 791 226 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 233-an hunytak el a kórban. Az utóbbi egy hétben százezer lakosra átlagosan 230 koronavírus-fertőzött jutott.