Kína előrébb tart az atomfegyverek hordozására is alkalmas hiperszonikus hadászati rakéták fejlesztésében, mint ahogy azt Washingtonban eddig gondolták – írta meg a Financial Times a hétvégén.

Fotó: Vu Hong

A londoni lap öt, közelebbről nem megnevezett bennfentesre hivatkozva azt írta: Kína augusztusban tesztelt egy nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, hiperszonikus sebességre képes rakétát, amely azután, hogy megkerülte egyszer a Földet, mindössze 40 kilométerrel vétette el a célt. Ez feltűnést keltett a washingtoni védelmi illetékesek körében, mert nem feltételezték, hogy Peking ennyire előrehaladt ennek a technológiának a fejlesztésében.

A kínai védelmi minisztérium nem kommentálta a Financial Times értesüléseit.

Eddig az Egyesült Államokról és Oroszországról lehetett tudni, hogy hadászati célú hiperszonikus rakétát fejlesztenek.

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban számolt be arról, hogy Phenjan is kipróbált egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát.

Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, vagyis a hangsebesség ötszörösét. Az elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Kína az elmúlt időszakban növelte katonai jelenlétét Tajvan közelében. A híradások szerint vadászrepülői többször is berepültek a sziget légterébe, hadihajói pedig behatoltak a tengeri határokon túlra, miközben Tajvan szövetségesei a közeli Dél-kínai-tengeren hadgyakorlatoztak.

Peking tagad

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.