Az akár egy hónapon belül újranyithatja kabuli követségét a tervek szerint, noha ez még mindig nem jelentené a tálib kormány diplomáciai elismerését – írja a Financial Times.

Brüsszel azért küldené vissza a diplomácia missziót alig pár hónappal azután, hogy elmenekültek Afganisztánból, hogy 

segítsen a még mindig az országban tartózkodó EU állampolgárok vagy hátrahagyott afgánok evakuálásában, továbbá koordinálja a blokk által nyújtott segélyeket.

A lépéssel az uniónak is lehet diplomáciai képviselete az országban hasonlóan Oroszországhoz, Kínához vagy épp Törökországhoz, melyek a tálib hatalomátvétel ellenére sem húzták le a rolót követségeiken.

Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat / Anadolu Agency  / Anadolu Agency via AFP

A képviseletet a tagállamok diplomatái is használhatnák a tervek ismerői szerint és lehetőséget nyújtana arra is, hogy az európai közösség lobbizhasson az emberi jogok védelme mellett, részt vegyen az országot fenyegető humanitárius katasztrófa elhárításában és 

megfigyelje, hogy az iszlamista kormányzat beváltja-e ígéretét, mely szerint az ország nem lesz a terrorizmus exportjának fészke.

A lépésre azért is szükség van mert a tálibokkal történő párbeszéd határai limitáltak az iszlamisták dohai képviseletén keresztül.Brüsszel a múlt hónapban már küldött is embereket az afgán fővárosba, hogy felmérjék a diplomaták visszaküldésének lehetőségét. Az EU ezen jelenlét nélkül a beígért 1 milliárd eurós regionális segélycsomagot sem tudja eljuttatni a nélkülözőkhöz.

Az unió az elmúlt hónap során igyekezett megállapodásra jutni a tálib vezetéssel, hogy a missziót védő személyzetet  tagállamok biztosíthassák, ám erre jelenleg nincs lehetőség, a diplomáciai épületek védelmét a Talibán emberei látják el.