Egy árvaházi látogatást követően rabolt el egy 16 amerikaiból és egy kanadaiból álló csoportot egy haiti bűnszervezet – írja a Reuters. A feltételezett támadók a 400 Mawozo (400 tapasztalatlan férfi) nevű csoporthoz tartoznak, és Liszt Quitel, az ország igazságügyminisztere szerint 17 millió dollár váltságdíjat követelnek.

Fotó: RICHARD PIERRIN / AFP

Quitel szerint az alkudozás, melyben a haiti rendőrség mellett az FBI is részt vesz, akár hetekig is tarthat. A csoport áprilisban 10 főt rabolt el, köztük öt papot és két apácát, ám őket később szabadon engedték, ám azt nem tudni, hogy történt-e váltságdíj fizetés az ügyben. A most elrabolt 17 ember között hat nő és 5 gyerek is van.

Az események hatására országos sztrájkot és demonstrációt tartottak az ország lakói a bandák által alkalmazott erőszak és az emberrablások ellen tiltakozva, melyek tovább erősödtek Jovenel Moise elnök júliusi meggyilkolása óta. Az Emeberi Jogi Elemző és Kutatóközpont (CARDH) nevű civil szervezet szerint idén 9 hónap alatt legalább 628 emberrablásra került sor az országban, szemben a tavalyi teljes év 234-es számával.

Az emberrablások száma júliusban még csak 31 volt, augusztusban már 73, míg szeptemberre a 117-et is elérte a CARDH szerint. A legtöbb emberrablás az országban általában nem a külföldieket, hanem azokat a középosztálybelieket célozza, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy testőrt fogadjanak, ám hitelből vagy tulajdonuk eladásából képesek a váltságdíjat fedezni.

Haitit emellett a nyáron földrengés és trópusi vihar is sújtotta, majd a haiti menekültek megjelenése az amerikai határon, majd kitoloncolásuk borzolta a kedélyeket az ország kapcsán.