Döntött arról az indiai legfelsőbb bíróság, hogy az állam 50 ezer rúpia (kétszázezer forint) kártérítést fizessen minden koronavírus-járvány miatt elhunyt után az áldozat családjának – írja a BBC.

Az ügyben ügyvédek egy csoportja nyújtott be keresetet a testülethez az indiai katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva.

Indiában eddig hivatalosan 447 ezer koronavírushoz köthető halálesetet regisztráltak, de szakértők szerint ez a szám valójában tízszer akkora is lehet.

Az elhunytak hozzátartozói számára a kérelem benyújtásától számított egy hónapon belül meg kell fizetni a kártérítést

– mondta hétfőn Ajit Prakash Shah igazságügyi miniszter.

Fotó: NurPhoto / NurPhoto /AFP

A petíciót benyújtó ügyvédek arra hivatkoznak, hogy a katasztrófavédelmi törvény értelmében a Covid–19 katasztrófaként aposztrofálható, ezért kártérítés jár az áldozatok után.

A 2005-ös jogszabályt a katasztrófák utáni kártérítések hatékony kezelése érdekében hozták meg, beleértve a sérülések, a halálos áldozatok, a megrongálódott ingatlanok és az újjáépítési terv előkészítése miatti károk folyósítását.

A törvény szerint 40 ezer rúpiát kell támogatásként fizetni azoknak a családoknak, akik valamely katasztrófa következtében veszítették el szeretteiket.

Tudjuk, hogy a kormány sok pénzt költött járványkezelésre, de úgy gondoljuk, már eddig is ki kellett volna fizetnie a halálos áldozatok után járó 40 ezer rúpiát a családtagok számára

– mondta a BBC-nek Gaurav Kumar Bansal, a petíció egyik benyújtója.

A kártérítést az elhunyt legközelebbi hozzátartozója számára folyósítják abban az esetben, ha bemutatja a tanúsítványt, miszerint szerette a koronavírus-járvány miatt távozott az élők sorából.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A kifizetéseket az államoknak kell állni. Közülük kettő – Kerala és Rádzsasztán – már jelezte, hogy a kártérítések komoly nyomás gyakorolnak a kasszájukra, ezért úgy vélik, hogy a szövetségi kormánynak kell a széfjébe nyúlni a kifizetések miatt.

A kormány többek között a jégesők vagy épp az árvizek okozta károk után is fizet, ezért most a Covid–19 esetében is hasonlóan kell eljárnia. A vírus nem csak egy-egy államot érint, hiszen világjárványról beszélünk

– mondta egy rádzsasztáni miniszter, Govind Singh Dotasra.

Egyelőre nem világos, hogy az államok kormányainak mennyit kell költeniük a kártérítések kifizetésére.