Rekordáron, 1,47 millió dollárért (1 dollár = 313,90 forint) kelt el Michael Jordan edzőcipője a Sotheby's aukcióján – számolt be a BBC. Az NBA (észak-amerikai kosárlabdaliga) valaha élt egyik legnagyobb játékosa 1984-es első szezonjában használta a piros-fehér Nike Air Ship lábbelit a Chiacago Bulls játékosaként.

Fotó: AFP

Ez volt az az év, amikor ő és a Nike megkezdte az együttműködést annak érdekében, hogy megalkossák Jordan jellegzetes ruha- és cipőkollekcióját.

Az 1,47 millió dollár a legmagasabb összeg, amit valaha kifizettek egy mérkőzésen viselt cipőért, minden sportágat figyelembe véve. Eredetileg 1 és 1,5 millió dollár közötti összeget vártak a lábbeliért.

Jordant sokan az NBA történetének legjobb játékosának tartják, pályafutása legszebb éveit a Chicago Bulls együttesében töltötte, ez idő alatt a kosárlabda globális ikonjává nőtte ki magát. A 2003-ban visszavonult klasszis lett az NBA történetének első játékosa, akinek a vagyona eléri az egymilliárd dollárt.

A Jordan Nike Air Shipsért fizetett rekordösszeg megerősíti Michael Jordan és az Air Jordan franchise helyét a sportcipőpiac csúcsán

– mondta Brahm Wachter a Sotheby’stől az aukciósház vasárnapi, Las Vegas-i árverésén.

Fotó: AFP

Az aláírt cipők egy ismert gyűjtőhöz, Nick Fiorellához kerültek.

Azonban nem ez a valaha legdrágábban eladott edzőcipő. A rekordot az amerikai zenész, Kanye West Nike Air Yeezy fantázianevet viselő csukájának prototípusa tartja, amelyért áprilisban 1,8 millió dollárt fizetettek egy privát árverésen.