Felkérte a testület jogi szolgálatát David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt – olvasható az elnök sajtóirodájának szerdai közleményében.

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

Sassoli azután fordult az EP jogi szolgálatához, miután a testület jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága (JURI) szerdán megszavazta a bírósági eljárás megindítását, és az elnökök értekezletének szerdai ülésén a képviselőcsoportok vezetőinek többsége is támogatta ezt a lépést. A tanácskozás után a parlamenti elnök újságíróknak azt mondta: 

Azok az uniós tagállamok, amelyek megsértik a jogállamiságot, nem kaphatnak uniós forrásokat. Tavaly az EP keményen küzdött egy olyan mechanizmusért, amely biztosítja ezt, az Európai Bizottság azonban eddig vonakodott ennek alkalmazásától.

Továbbá arról is beszélt, hogy az a demokrácia és a jogállamiság elveire épülő közösség, és amennyiben ezen elvek sérülnek valamelyik tagállamban, úgy védelmük érdekében az EU-nak fel kell lépnie. Levele emellett világossá teszi, hogy az EP visszavonja az eljárást, ha az Európai Bizottság elindítja a mechanizmus aktiválását.

A rendelet szerint az felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus 

akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései sértik az Európai Unió pénzügyi érdekeit. 

A jogszabály nemcsak egyedi esetekben, hanem akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.