Oroszországban 37 930 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a legmagasabb értéknek számít a járvány kezdete óta – írja a Reuters.

Pénteken először emelkedett 37 ezer fölé az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma Oroszországban, és a fertőzésben elhunytaké is rekordot döntött: 

hétfő reggelre 1069 halálesetet jelentettek az országból, ez csupán hattal kevesebb a szombati csúcsértéknél. 

A romló járványügyi adatok és a lassú oltási ütem miatt a hatóságok szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a héten a járvány megfékezése érdekében.

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Az orosz kormány a múlt héten fizetett kényszerszabadságot rendelt el az október 30. és a november 7. közötti időszakra, továbbá az egészségügyi minisztérium egységes országos tanítási szünetet is kezdeményezett erre az időre. 

Az elrendelt munkaszüneti napok idején a kulturális intézmények közül kizárólag a múzeumok és a színházak maradhatnak nyitva, 50 százalékos befogadói kapacitással.

Csütörtöktől Moszkvában a legszigorúbb korlátozó intézkedések lépnek életbe, és csupán az alapvető élelmiszereket biztosító üzletek és gyógyszertárak tarthatnak majd nyitva. 

Alexander Gintsburg, a Gamaleya Center elnöke a TASZSZ orosz hírügynökséggel közölte, hogy 

a védettséget igazoló QR-kódos rendszer mindaddig érvényben marad, amíg az átoltottsági arány el nem éri a 80 százalékos küszöböt az országban.

Moszkvában már korábban bevezették a QR-kódos oltási igazolás használatát, Szentpétervárott november közepétől lesz kötelező így igazolni a védettséget minden közintézmény, illetve szolgáltató látogatásakor.  

Ginstburg szerint várhatóan két hónapon belül a legtöbb állampolgárt beoltják, amennyiben a hatóságok szigorúan veszik a QR-kódok ellenőrzését. Ginstburg azonban figyelmeztetett, ha nem tesznek különbséget az oltottak és oltatlanok között, abban az esetben további járványhullámokra lehet számítani.