Maggie Goll kellékkészítő beszámolt róla, hogy 2019-ben már panaszt tett Dave Halls ellen a biztonsági intézkedések megszegése miatt az Into the Dark sorozat forgatása során – számolt be a The Guardian.

Fotó: Jim Weber / MTI/AP

Halls rendezőasszisztensként dolgozott a Rust című western forgatásán, amely tragédiába torkollott, miután Alec Baldwin kellékfegyvere eddig tisztázatlan okokból töltve volt, és a színész lövése halálos sebet ejtett Halyna Hutchins operatőrön.

Goll egy interjúban arról számolt be, hogy a Hulu produkciójának 2019-es forgatása során panasszal élt Halls ellen a produkció vezetőinél, miután a rendezőasszisztens folyamatosan figyelmen kívül hagyta a fegyverhasználattal és a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos biztonsági előírásokat.

A mostani tragédia nem Dave Hallsról szól. Ez nem egyemberes hiba volt, hanem több körülmény összejátszása. Egy nagy horderejű párbeszédre van szükség a biztonság javítása érdekében

– fűzte hozzá Maggie Golls.

Bár a jegyzőkönyvek alapján Dave Halls volt az a rendezőasszisztens, aki felkapott egy fegyvert, majd Baldwin kezébe adta „hideg fegyver” felkiáltással, azt Halls sem tudhatta, hogy a pisztoly töltve van.

A tragikus eset előtt hat órával a személyzet közel egy tucat tagja elhagyta a forgatási helyszínt a nem megfelelő biztonsági helyzetre hivatkozva.

Bár sokszor a forgatás igen szoros ütemterv szerint, erőltetett menetben zajlik, ez nem lehet ok arra, hogy a fegyverek biztonságát figyelmen kívül hagyják, még akkor sem, ha nem elsütött kellékfegyverről van szó

– ismertette Goll.

Hozzátette, az Into The Dark forgatását voltak olyan időszakok, amikor ő és a többi stábtag nem érezte magát biztonságban.

A vaktöltényt elsütő fegyvereket általában úgy alakítják át, hogy biztonságosan és szigorú protokoll szerint tüzeljenek. Ha megfelelő körültekintéssel és a szabályok betartásával végzik, ez a folyamat valójában nagyon biztonságos

– mondta el a szakember a forgatáson kellékként használt lőfegyverekről.

Bár szigorú biztonsági szabályok már eddig is voltak, ezek nem először nem bizonyultak elégségesnek egy tragédia megakadályozásához. 1990 és 2016 között legalább 43-an veszítették életüket az Egyesült Államokban forgatásokon, és több mint 150-en szenvedtek maradandó sérüléseket.