A villanyt már lekapcsolták, legalábbis néhány brüsszeli bürokrata fejében

– mondta Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában.

A magyar kormányfő Brüsszelből azt mondta, hogy 

olyan előterjesztéseket fognak megvitatni, amelyek „tönkreteszik az egész európai középosztályt”. 

Fotó: MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Benko Vivien Cher

Semmikép sem fogadhatjuk el, hogy megkérdőjelezzék a rezsicsökkentésünk eredményét 

– mondta a magyar kormányfő az EU-csúcs előtt.

A miniszterelnök úgy vélekedett: a bizottság és Frans Timmermans tevékenysége megemeli az enrgiaárakat, aminek a jelei már most láthatók, és a tervek további áremelkedéshez fognak vezetni.  

Az európai demokráciát sodorják veszélyebe azok, akik az egekbe emelik az áramnak és a gáznak az árát. Ezért ezeket a terveket vissza kell vonni és újra kell gondolni

 – fogalmazott. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság a lengyelek oldalán van, ki fogunk állni a lengyelek mellett.Hangsúlyozta: azokban az ügyekben, amelyet a nemzeti parlamentek nem adtak át az Európai Uniónak, semmi keresnivalója az unió egyetlen intézményének sem; azok az ügyek a nemzeti alkotmányokra és bíróságokra tartoznak. 

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem tudja támogatni azt az uniós törekvést, miszerint a magyar emberek lakásait és autóit adóztassák meg, ahelyett, hogy érvényesítené az EU a szennyező fizet elvet, vagyis a nagyvállalatokat adóztatná meg.