A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, amikor egy utcáról betért férfi késsel többször megszúrta. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen életét vesztette.

Fotó: RICHARD TOWNSHEND / AFP

A 25 éves gyanúsítottat elfogták. Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese a szombat hajnali tájékoztatás szerint terrorcselekménynek nyilvánította a támadást. A beszámoló szerint az eddig elvégzett vizsgálat arra vall, hogy a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető.

Az őrizetbe vett 25 éves férfiről a londoni rendőrség csak annyit közölt, hogy brit, és jelenleg egy essexi rendőrőrsön tartják vizsgálati fogságban. A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás. A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyanúsított egyedül cselekedett, és a nyomozók nem keresnek mást a bűncselekménye ügyében, bár a támadás körülményeinek feltárását célzó vizsgálat még tart.

Sir David Amess 1983 óta volt tagja folyamatosan a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, és erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt. 

Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek. 

Nagy-Britanniában az utóbbi négy évtizedben ötször ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül - David Amess pénteki és Jo Cox öt évvel ezelőtti meggyilkolásával együtt - négy volt halálos végű.