Tízezer európai uniós munkavállaló felvételét tervezi a Facebook, hogy segítsenek kifejleszteni a metaverzumnak elnevezett gigantikus projektet – írja a BBC.

Fotó: AFP

Mark Zuckerberg ötlete, a metaverzum jóval több mint egy egyszerű közösségi oldal: komplett online világ, ahol a felhasználók virtuálisan játszhatnak, dolgozhatnak, beszélgethetnek, méghozzá virtuálisvalóság-headsettel a fejükön. Zuckerberg az élményt „testet öltött” internetként írta le, amiben nemcsak egyszerűen tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban „benne lehetünk”.

Az ötlet elindítása azért is jöhet jól a Facebooknak, mert nemrég válságba került a cég, miután a közösségi oldal korábbi alkalmazottja, Frances Haugen terhelő dolgokat mondott a szenátusi meghallgatásán, többek között azt, hogy a Facebook saját érdekeit helyezi a társadalom érdekei elé.

A Facebook nemrég 50 millió dollárt fektetett be egy nonprofit intézet megalapításába, melynek az lesz a dolga, hogy felelős keretek között alakítsák ki a metaverzum működését. A cég saját számításai szerint is

10–15 évbe telhet, mire felépül ez a virtuális birodalom.