Lengyelországnak meg kell szüntetnie a bírósági fegyelmi kamarák működését, hogy hozzáférhessen a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap forrásaihoz jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtöki, brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Azt szeretnénk, ha a varsói vezetés a nemzeti helyreállítási tervbe egyértelmű kötelezettségvállalást iktatna be a fegyelmi kamara megszüntetésére vagy megreformálására, és a jogtalanul elbocsátott bírák újbóli beiktatására irányuló folyamat elindítására vonatkozóan. Ez elengedhetetlen feltétel, de úgy gondolom, megvalósítható, és sikerül megállapodásra jutnunk

tette hozzá.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén arról beszélt, hogy az uniós jog a megosztott szuverenitást jelenti, és a független igazságszolgáltatás a jogállam alapja. 

Ezért is gondolom, hogy a Lengyelországgal kapcsolatos problémánk valódi aggályokra ad okot

jelentette ki.  

A biztos elmondta: a lengyel alkotmánybíróságnak az uniós jog elsőbbségét aláásó határozata egyedülálló és nem hasonlítható más ilyen jellegű döntésekhez az Európai Unióban.

Azért egyedülálló, mert az alkotmánybírósághoz intézett kérelmet a lengyel miniszterelnök nyújtotta be. Továbbá, a döntés az uniós szerződések egyik alapját támadja, és „kétségeink vannak a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatban is” jelentette ki. Hozzátette: az uniós tagállamok vitathatják az Európai Bizottság döntéseit, de nem az uniós bíróságét, amelynek minden ítélete kötelező érvényű, beleértve az ideiglenes intézkedéseket is.     

Az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben

szögezte le.

Reynders pozitív lépésként értékelte az bíróságának szerdai döntését is, 

miszerint Lengyelország napi egymillió eurót köteles kifizetni az Európai Bizottság részére egészen addig, míg hatályon kívül nem helyezi a fegyelmi bírósági kamarák működését. 

Mint mondta, amennyiben Varsó nem tartja tiszteletben az ítéletet, és nem fizet, akkor a bizottság további eszközöket latba vetve fogja szankcionálni Lengyelországot.