A tagállamok mindössze néhány órán belül hozták meg a döntést.

Az érintett afrikai országok közé tartozik Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe.

Az omikron nevű koronavírusváltozat (angolul omicron, a görög ábécé tizenötödik betűje) dél-afrikai megjelenése nemzetközi aggodalmat váltott ki, és egyre több ország rendelt el beutazási tilalmat a dél-afrikai országokkal szemben.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Már Európába ért a szupervariáns

Az EU tisztviselői közölték, hogy még nem döntöttek a többi azon országgal kapcsolatban, ahol a szupervariánst azonosították, többek közt Hongkongot, Izraelt és az uniós tagországot, Belgiumot illetően - írja a Reuters.

A 27 uniós ország mindegyike önállóan dönthet az új intézkedések bevezetéséről, némely tagország már most is alkalmazza a korlátozásokat.

Ezek az országok vezettek be korlátozásokat az új vírusvariáns miatt

 

Péntek délutánra összehívták az EU politikai szintű integrált válságelhárítási csoportjának ülését, hogy megvitassák az új vírusvariáns megjelenését – mondta két uniós diplomata a Politiconak. Korábban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a Bizottság javasolni fogja a Dél-Afrikából induló légi forgalom felfüggesztését az új variánssal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az Egyesült Államok hétfőtől korlátozza a Dél-Afrikába és szomszédos országaiba történő beutazást közölte a Biden-kormányzat egyik szóvivője. Kanada még szigorúbb intézkedést vezet be, és közölte, hogy lezárja határait a dél-afrikai országokkal szemben, miután Nagy-Britannia, az és több más ország is bejelentette a légiközlekedési tilalmat írja a Reuters

Marokkó hét dél-afrikai országgal szemben rendelt el beutazási korlátozást

Az észak-afrikai ország leállította a Dél-Afrikából, Botswanából, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniból, Mozambikból és Zimbabwéból érkező járatokat a Dél-Afrikában megjelent új vírusváltozat miatt.

 

Az új variáns az omikron nevet kapta

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy az omikron névre keresztelt változat "aggodalomra ad okot", ezt a jelzőt eddig csak négy változat a delta, az alfa, a beta és a gamma esetében használták. Az egészségügyi hatóságok célja annak kiderítése, hogy az omikron könnyebben terjed-e vagy fertőzőképesebb-e, mint más változatok, illetve annak megállapítása, hogy a jelenlegi vakcinák mennyire hatásosak vele szemben. 

A WHO jelenlegi álláspontja szerint az omikron mutáns még gyorsabban terjedhet, mint a korábbi változatok, és az előzetes eredmények alapján az újrafertőződés esélye is nagyobb lehet: 

a variánsban található tüskefehérje felépítése ugyanis jelentősen eltér a korábbi változatokétól,

 melyek alapján az oltóanyagokat is kifejlesztették.

Az új típusú koronavírus Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot mondta a német BioNTech szóvivője pénteken. 

Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban

—  mondta a biotechnológiai vállalat szóvivője az ARD német országos köztelevízió jelentése szerint. A szóvivő kiemelte, hogy

az új változat egyértelműen különbözik a korábban megfigyelt változatoktól, mivel további mutációkat tartalmaz a tüskefehérjében.

Vakcinagyártók szárnyaltak a piac romjai felett

Az új vírus variáns hírére beszakadtak a piacok. Péntek hajnalban Ázsiában kezdődött az omlás. A japán Nikkei 2,53 százalékot, a hongkongi Hang Seng 2,67 százalékot, míg a kínai Shanghai Composite 0,56 százalékot esett. Az eladási hullám délelőtt elérte az európai piacokat is. Frankfurt, Párizs és London is 3 százalék körüli mínuszban kezdte a pénteki napot. Végül a DAX 4,15 százalékot esett, a CAC 40 4,75 százalékot, az FTSE pedig 3,64 százalékot.

Az amerikai tőzsdék csütörtökön a Hálaadás napján zárva tartottak, pénteken pedig rövidített kereskedés volt, de már nyitás előtt 1,7 százalékos mínuszba hajlottak a határidős indexek, míg a Dow Jones ipari átlag index 2,2 százalékot esett. 

A tőkepiacokon is aggodalmat keltett az omikron névre keresztelt koronavírus-változat megjelenése, az európai és az egyesült államokbeli tőzsdék az idei legrosszabb napjukat zárták.