Nem mindennapi történet a Keep Talking Greece cikke. Görögországban elterjedt az oltásellenesek körében az a megoldás, hogy lefizetik az oltást végző orvosokat és nővéreket, hogy a koronavírus elleni vakcina helyett vízzel oltsák be őket.

Átlagosan 400 euró (több mint 140 000 forint) kenőpénzért tudták elérni ezt.

Az oltásellenes oltakozók célja ezzel az volt, hogy kijátsszák a védettségi igazolványhoz köthető szabályozást, és mentesüljenek a kötelező Covid-tesztek alól is. Azonban van egy csavar a történetben: az orvosok ugyan elfogadták a pénzt, de az oltóanyagot nem helyettesítették vízzel, a betegek az igazi vakcinát kapták meg.

A Tovima görög újság adatai szerint a 2000 oltóközpont közül 100-200 lehet érintett, és 200-300 egészségügyi dolgozó vehetett részt ebben.

Becslésük szerint Görögországban csaknem 100 000 embernek lehetnek hamis védettséget igazoló dokumentumai.

Fotó: Nicolas Economou / AFP

De mi a helyzet a kamuoltás helyett igazi vakcinát kapó oltásellenesekkel? Bár oltási reakcióik jelentkezhettek (többeknek jelentkeztek is), az jó hír, hogy így már védettek a járvánnyal szemben. Ugyanakkor egy olyan orvosi kezelésben részesültek, amelybe előzetesen nem egyeztek bele.

Perelhetik az orvost emiatt?

A hatályos görög szabályok szerint ezt megtehetik. Azonban igazuk alátámasztásához a megvesztegetés tényét is nyilvánosságra kell hozni, ami miatt az elkövető is büntethető, így nem várható orvosi perek tömkelege az ügyben.

Nem csak Dél-, hanem Kelet-Európában is egyre nagyobb gondot okoz a jelenlegi járványhullám, leginkább Ukrajna, Románia és Bulgária érintett. Az utóbbi két ország számos szigorítást is bevezetett az elmúlt hetekben.

A Reuters beszámolója szerint Bulgária már védettségi igazolványhoz köti a szabadidős tevékenységek széles palettáját, így étterembe, moziba, edzőterembe és bevásárlóközpontokba is csak az úgynevezett zöld útlevél bemutatásával lehet bemenni. Szintén kötelező a védettség igazolása bizonyos munkakörökben, így az egészségügyben dolgozóknak és a szociális intézmények alkalmazottainak is rendelkezniük kell vele – a pedagógusok számára azonban egyelőre nem írták elő a kötelező védettséget.

Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Az oltásellenes hangok Bulgáriában sem némák. Már több tüntetés volt a vakcinák ellen az országban.

Ráadásul a felnőtt lakosság kevesebb mint 30 százalékának van tényleges védettsége.

Aggodalomra ad okot az illegálisan megszerzett védettségi igazolványok maga száma Bulgáriában és Romániában is, hiszen tulajdonosaiknak semmilyen védelmük nincs a Covid-19 ellen, elkaphatják és tovább is adhatják a vírust.

Keleti szomszédunk ráadásul a siralmas átoltottság miatt is aggódhat. A Reuters adatai alapján a 80 év fölöttiek mindössze 23 százaléka kapott legalább egy dózist. Az országban versenyfutás zajlik az idővel, ugyanis a gyenge védelem mellett globálisan az egyik legrosszabb halálozási mutatót is a románok produkálják.