Újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval.

Grodecki egy 150 fős csoportról beszélt. A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzeket rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök az erdőbe vittek el. A határon éjszaka fennálló helyzetet Grodecki súlyosnak minősítette, közlése szerint a Bialowiezánál történtek mellett más határsértési kísérletek is voltak. 

Háborús készültség Belarusz miatt Ukrajnában is

Tovább fokozódik a helyzet a fehérorosz-lengyel határon. Az eseményeket immár nem csak a média kíséri figyelemmel, de a Fehéroroszországgal szomszédos országok is aggódó szemekkel nézik az események alakulását, attól félve, hogy akár katonai konfrontáció is kialakulhat.

Lengyelországban csütörtökön az állami ünnep, a Függetlenség Napja alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak, a hagyományos varsói Függetlenség Menete biztosítására pedig jelentősebb rendvédelmi erőket vezényelnek ki. A menet befejezése után ezeket az erőket a határra irányítják át közölte Grodecki. 

Szavai szerint a fehérorosz oldalon feltételezhetik, hogy az ünnep miatt két frontra megosztott lengyel erők gyengébbek lesznek a határszakaszon.

Előző napi közlemények szerint szerdára virradóra a migránsok három nagyobb csoportja, összesen mintegy 360 személy tett erőszakos próbát a lengyel-fehérorosz határ átlépésére. Egy részüknek sikerült átjutnia Lengyelország területére, a lengyel határőrség azonban visszafordította őket.

Közel-keleti bevándorlók tábortűz mellett melegednek a belarusz-lengyel határnál. Hírek szerint a belarusz fegyveres erők tagjai kísérték a többszáz fős csoportokat Minszkből idáig.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon közel 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Varsó a Minszkkel szembeni uniós szankciók kiterjesztését szorgalmazza. 

A lengyel migránsválságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa közölte szerda este a dpa hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy a szankciókat a jövő héten terjesztik ki. Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg.

A migránsválság Lengyelországban a legsúlyosabb, több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és közben egyre hidegebb van, fagyosak az éjszakák. 

Az elmúlt hetekben legalább tíz halálos áldozata volt a határ térségében kialakult válságos helyzetnek.

Szerda este a lengyel rendőrség egy Covid-mentőben bukkant rá másféltucat határsértőre. A migránsokat és az embercsempészeket két lengyel állampolgárt őrizetbe vették.

Tűzharcra számítanak a lengyel határon

Mateusz Morawiecki szerint az Európai Unió stabilitása és békéje forog kockán. Kormánya arra számít, hogy Minszk tovább provokálja a határőröket, és kísérletet tesz arra, hogy fegyveres konfliktust robbantson ki.