Sebastian Kurz volt osztrák kancellár minden politikai tisztségéről lemond, és visszavonul – ezt ő maga jelentette be csütörtök délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján. Kurz elmondta: az ellene, és pártja ellen októberben indított korrupciós vizsgálat hatására a frakcióvezetői, valamint pártelnöki megbízatását is visszaadja, és végleg hátralép. Hozzátette: a hétvégén gyermeke született, ez bírta rá a döntésre.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki tisztségét ideiglenesen a jelenlegi belügyminiszter, Karl Nehammer veheti át – írja a Kronen Zeitung.  Kurz lemondásával a Zöldekkel együtt alkotott koalícióban is változások lehetnek, írja a Kurier, konkrétumok nélkül.

Sebastian Kurz októberben mondott le a kancellárságról, de a képviselői mandátumát, valamint pártelnöki megbízatását akkor még megtartotta. Mentelmi jogától még november közepén megfosztotta a bécsi parlament. Ezt a döntést ő maga, és pártja is támogatta, mondván: így lehet a leggyorsabban tisztázni az őt és politikai közösségét ért vádakat. A vizsgálat azt próbálja kideríteni, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat ,annak érdekében, hogy hatalomra segítse a konzervatív politikust. Vádként felmerült az is, hogy a kozmetikázott kutatások megjelenését közpénzből fedezhették.

Lemondott Sebastian Kurz

Az osztrák kancellár a szombat esti kabinetülés után jelentette be távozását.

 

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

A kormányfői székben korábbi külügyminisztere, az ÖVP-s Alexander Schallenberg követte, aki beiktatása után azt ígérte, folytatja a a fiatal konzervatív vezér által kijelölt politikát

A jelenleg 35 éves Sebastian Kurzot 2017-ben választották meg Ausztria élére, ezzel a legfiatalabb kormányfő lett az történetében. Az ellene felhozott vádakat mindvégig tagadta. A botrány hatására az ÖVP megítélése több mint 10 százalékkal bezuhant, és 2017 óta először az osztrák szocialisták mögé szorult a népszerűségi versenyben.