Miközben a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében élenjáró gyógyszergyártók versenyt futnak az idővel, hogy megtudják, mennyire hatékony az oltóanyaguk az új vírusmutáns, az omikron ellen, a Novavax surranópályán előzne a versenyben. Az amerikai gyógyszergyár 2022 januárjában már megkezdené az omikron-specifikus oltások tömeggyártását – számolt be róla a New Atlas.

Az omikron-variáns megjelenése után a Pfizer és a Moderna egyaránt bejelentette, hogy az mRNS-elven működő Covid–19-vakcináik továbbfejlesztett változatán dolgoznak.

Fotó: Shutterstock

A német BioNTech szerint 100 nap alatt lehetséges lenne egy új, variánsspecifikus vakcinát kifejleszteni. Erre azért van lehetőség, mert az mRNS-technológia egyik nagy előnye, hogy az új oltóanyaghoz elegendő az új változat tüskefehérjéjének genetikai összetételét kódolni. Később az orosz Szputnyik közölte, hogy amennyiben szükséges lenne egy újfajta oltás kifejlesztése, nekik 45 napra lesz szükségük ehhez.

Jakab Ferenc: Aggodalomra ad okot az omikron

Pánikra nincs ok, de aggodalomra okot a koronavírus-járványban felbukkant új mutáns, az omikron – mondta Jakab Ferenc virológus. Néhány hét múlva kiderül, hogy az omikron-variáns okoz-e súlyosabb betegségeket, egyelőre azt sem tudják, hogy a jelenlegi oltóanyagok védenek-e az omikron ellen – tette hozzá.

A Novavax teljesen más tervet követ, egy úgynevezett fehérjealegység vakcinán dolgozik. Ráadásul legutóbbi közleménye szerint párhuzamosan folyik a variánsspecifikus verzió fejlesztése és a jelenlegi oltóanyaguk hatékonyságának vizsgálata.

Az omikron-specifikus tüske előállításához szükséges lépések már zajlanak, a tömeges gyártás pedig várhatóan 2022 januárjában kezdődik

– ismerteti a vállalat kommünikéje.

A Novavax saját elemzései alapján a jelenleg használt oltásuk jól működik a korábbi jelentősebb mutációk (alfa, béta, delta) ellenében is, és mivel az omikron az egyedi variánsok gyűjteményéből alakult ki, így valószínűleg ez ellen is hatékony lesz a vakcina.

Az omikron-specifikus oltóanyag gyors kifejlesztése kulcsfontosságú lenne a Novavax számára, ugyanis versenytársaihoz képest jóval később, csak idén ősszel kezdhette meg termékének világméretű bevezetését, mivel a klinikai vizsgálatok a technológiával összefüggésben lassabbak voltak. November elején Indonézia lett az első ország, amely sürgősségi felhasználási engedélyt adott az amerikai gyártó vakcinájának, amit hamarosan a Fülöp-szigetek is követett.

Azt a Novavax korábban jelezte, hogy az mRNS-alapú vakcinák nagy sikere és a fejlett országokban való elterjedése miatt az oltási programmal lassabban haladó, nagyobb és sürgősebb vakcinaszükségletű országokra fog fókuszálni. Emiatt az engedélyezési eljárást az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához várhatóan csak 2021 végén fogja benyújtani.