Életbe lépteti a B-tervet a brit miniszterelnök. Boris Johnson elrendelte, hogy aki csak teheti az otthonából dolgozzon. A szigorítás azért szükséges, mert szakemberek Nagy-Britanniában egymillió omikron-fertőzésre számítanak a következő a következő hónapokban, átvéve ezzel a járvány delta variánsának dominanciáját.

A nagyobb rendezvényeken kötelező lesz a védettségi igazolvány felmutatása, a maszkviselés pedig a vendéglátás kivételével minden beltéri helyen kötelező.

A kormányfő megjegyezte, hogy amennyiben az adatok megnyugtatók lesznek, feloldhatják a korlátozásokat.

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

„A legjobb módja, annak hogy mindannyiunk karácsonya a lehető legmegszokottabb módon teljen, ha folytatjuk a B-tervet” – érvelt.

Johnson arról is beszélt, hogy az omikron sokkal fertőzőképesebb, mint a delta, és mivel Dél-Afrikában egy hét alatt megduplázódott a kórházi ápolásra szorulók száma, „még nem feltételezhetjük, hogy az omikron kevésbé súlyos, mint a korábbi változatok”.

Egy tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech vakcinájának három dózisa védelmet nyújt az omikron ellen, két adag pedig továbbra is megvéd a súlyos tünetektől.

Az Institute of Economic Affairs felmérése szerint

a korlátozások havi 4 milliárd fontjába kerülnek az Egyesült Királyságnak, ami összességében 2 százalékkal vághatja meg a GDP-t.

Szerdán 161 koronavírus-járvány miatti halálesetet jelentettek, ezzel az elhunytak száma 145 987 főre emelkedett. 729 beteg került kórházba, és 442 937 adag vakcinát adtak be.

A legnagyobb pedagógiai szakszervezet a középiskolákban a tanárok és diákok számára is maszkviselést szorgalmaz.

Megfázásos tünetei vannak? – Ennyi a valószínűsége, hogy covidos

Minden negyedik megfázás koronavírusos fertőzés – állítja a Zoe nevű koronavírus-alkalmazás alapítója.