Egy Németországban élő férfi az első magyar állampolgár, akinél igazoltan kimutatták, hogy a koronavírus omikron variánsával fertőződött meg – írja az Index

A korábban két Pfizert kapó 34 éves férfi erős lázról és köhögésről számolt be, ugyanakkor tünetei néhány nap után enyhültek.

A portálnak Boldogkői Zsolt virológus azt mondta:

más magyarok is lehetnek, akik megfertőződtek az omikron variánssal, így az ünnepek közeledtével biztosra vezető, hogy az új mutáns Magyarországon is megjelenik.

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP

A szakember arról is beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az omikron nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta, de ahhoz még idő kell, hogy kijelenthessük, hogy Afrikához hasonlóan Európában sem okoz súlyosabb komplikációkat a variáns.

Ha ez így lesz, az a járvány szempontjából  hosszú távon még jó is lehet

– mondta. 

Korábban Jakab Ferenc virológus azt mondta, hogy 

száz százalék, hogy megjelenik az omikron-variáns Magyarországon. 

Később úgy fogalmazott, hogy „pánikra nincs ok, de aggodalomra okot adó” az új mutáns. 

A VG korábban megírta , hogy a mutáns elleni védőoltáson dolgozik a BioNTech és a Pfizer. A közösen fejlesztett oltóanyaguk a WHO által aggodalomra okot variánsként ellen is hatékony lesz. 

A szakértők szerint hetek kérdése, hogy a delta-variáns által előidézett, negyedik európai járványhullám hátán terjedő omikron-variáns legyen a domináns vírusváltozat a kontinensen.